top of page

Vividye — en färgrik väg till hållbara textiler

Tänk om vi skulle kunna fortsätta tillverka lika mycket kläder som vi gör idag fast göra det på ett hållbart sätt. Tänk om alla dessa kläder som tillverkas också skulle kunna gå att göra om till nya. Vividye belönades i våras med H&M och ELLE Conscious award för att ha kommit på en lösning som sluter denna cirkel.


Eric, Johanna och Gustav


De tre före detta Chalmers-studenterna Gustav Larsson-Utas, Johanna Nissén Karlsson och Eric Henriksson Martí blev ihop-parade sitt sista år på entreprenörskaps,- och affärsdesignsprogrammet för att tillsammans starta ett företag. De beslöt sig då för att jobba med de två forskarna Romain Bordes och Anna-Karin Hellström som hade utvecklat en ny teknik när det kommer till att färga och trycka kläder. Vividye, som företaget heter, beskriver själva sin affärsidé som en hållbar färgning och avfärgningsteknologi.

— Det är speciell typ av färg som kan användas för att färga kläder. Vi kan även ta bort färgen utan att skada självaste tyget. Denna färg innehåller inte några starka kemikalier som andra färger annars oftast gör, utan allting är hållbart utvecklat från grunden, säger Gustav.






Vi möter dem tre f.d. studenterna på deras nya kontor inne på universitetet Chalmers. Det är en luftig lokal med mycket fönster och växter. Det känns nästan som att man fortfarande är utomhus på grund av hur solljuset lyser upp hela rummet.

— Vi gjorde ju klart vår master här nu i våras, så det känns väldigt naturligt att fortsätta i samma byggnad. Dessutom har vi ju vårt labb här också, säger Eric.



Fastän att Gustav, Johanna och Eric bara har jobbat tillsammans sedan hösten 2019, så upplevs de väldigt synkade och nära varandra. Nästan som att de känt varandra i många års tid. Johanna förklarar att det nog beror på att deras egenskaper kompletterar varandra så pass bra.

— Vi alla är ju olika. Utan alla våra egenskaper hade vi inte varit där vi är idag.

Att Vividye är en bit in på startsträckan av en förhoppningsvis lång och hållbar karriär beror på flera saker. De är en stark arbetsgrupp och de har kontakt med företag i branschen, men framförallt så är de rätt i tiden. Gustav berättar att hållbarhet är något som i Skandinavien länge har varit ett samtalsämne, men att det först är nu på senare tid som det även har blivit omtalat utomlands. Han nämner även att det är den större marknaden som de vill komma åt.



— Vi vill vara en del av hållbarhetsutvecklingen inom textilbranschen och visa vilken skillnad ny innovation kan göra, säger Johanna.

— Många företag är intresserade av vår ide eftersom vi har helheten. Om plaggen är producerade med vår färg så kan man enkelt göra om dom utan att skada textilierna. Något som är bra för företag som har stora lager och inte får sålt allt, fortsätter sedan Eric.

Det Vividye menar är att den hållbara utvecklingen är en gemensam kamp. Att alla företag runt om i hela världen måste ta sitt eget ansvar. Om de kan påverka tillverkningen av textilier hos mass-leverantörerna kommer deras konsumenter i resten av världen att automatiskt jobba mer hållbart.



Innan Vividye intar den stora marknaden vill de dock utveckla teknologin ytterligare; köpa en stor textil-skrivare och testa färgen genom att göra mindre pilotprojekt. Fastän att bolaget Vividye bara har varit registrerat i några månader, så har de redan många företag som är intresserade av att jobba med dem. Något de själva bland annat tror har att göra med att de vann Conscious Award på årets ELLE-gala.

— Det har ju gett oss en enorm skjuts. Vi är så tacksamma för all uppmärksamhet och visat intresse för Vividye. Det är så roligt att företag hör av sig och villl samarbeta med oss, säger Johanna.

Lyckan över att vinna. Foto: NLT




De tre f.d. studenterna och de två forskarna är enade om att Vividye kan vara lösningen på hur vi i framtiden skall tillverka kläder. Nu gäller det bara för resten av världen att inse att den hållbara utvecklingen inte behöver vara grå och tråkig, utan istället nytänkande och färgrik.



För att läsa mer om Vividye. Gå in på deras hemsida.

Comentários


bottom of page