top of page

Mogna bananer: den enda självklara ingrediensen

Att ett recept är till för att följas struntar Johanna Backman, smyckesdesigner och entreprenör, helt i. Hemma hos henne finns det inga regler, det är skafferiet som styr.

– Tänk vad många goda mat-kombinationer man går miste om, om man alltid kör på samma.

Det skramlar i köket. Mixern är igång och ugnen håller på att bli varm. Ett ljud av försiktigt klickande kan höras i bakgrunden; det är fingrarna som rör sig nätt över tangetbordet på datorn. Hur scrollar man egentligen genom receptet på skärmen utan att fingrarna skall lämna spår från den igångsatta bakningen?


– Vill du ha bananbröd? Jag har precis satt igång med en sats, säger Johanna Backman.


Johanna mumsar på det nybakade bananbrödet.

Enligt Johanna finns det få saker som är så gott som hemmabakat och därför är det en vecko-rutin att inta köket med ett nytt recept att testa. Hon förklarar hur det får henne att känna sig lite som en italiensk mormor, vilket hon älskar.


– bara doften av nybakat gör att det känns extra hemtrevligt.


Fastän att Johanna gillar att gå loss bland nya smaker har hon några recept som återkommer vecka efter vecka. Ett av dessa är bananbröd.


– Jag kan äta det när som helst på dygnet. Till frukost, som mellanmål eller som efterrätt till maten. Så enkelt och så gott!

Till sin hjälp letar hon alltid fram ett recept på datorn, men det använder hon bara som en grund. Måtten struntar hon helt i och ingredienserna varierar hon från gång till gång. Ibland adderar hon nötter och ibland testar hon att krydda brödet; det beror på vad hon är sugen på i stunden. Det enda självklara är mogna bananer.


– Dom ska vara sådär fläckiga och bruna. Då blir det som godast. Så sött så att man inte ens behöver ha i socker.

 

Receptet som hon brukar utgå från kommer från Sofia Woods blogg.


100 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 ägg 5 mogna bananer, 4 mosade och 1 delad på längden 3 1⁄2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1⁄2 tsk salt 1⁄2 tsk äkta vaniljpulver

Värm ugnen till 175°. Smörj en brödform (cirka 25 x 12 cm) och mjöla den med potatismjöl.

Vispa smör och strösocker med elvisp tills det är vitt och fluffigt. Vispa upp äggen, rör ned 4 mosade bananer och häll sedan ned blandningen i smörsmeten. Vispa till en fluffig smet.

Blanda alla torra ingredienser väl i en skål.

Rör ned blandningen – lite i taget – i smeten.

Häll smeten i formen och toppa med den delade bananen med snittytan uppåt.


Johanna själv brukar dock alltid skippa sockret och istället addera en halv pressad citron.

 

Det piper från ugnen och Johanna springer fram för att plocka ut brödet. Det räcker med att hon öppnar luckan för att man skall förstå vad hon menade med att hemmet förvandlas till ett litet italienskt boende. Doften sprider sig som en löpeld genom lägenheten. En doft som får en att direkt vilja flytta in.

Comments


bottom of page