top of page

Stickat, en helande process - Mika Sörvik


Att sticka blir allt mer populärt, många små stickföretag och enskilda stickare dyker upp mer och mer på Instagram. En sådan företagre är Mika Sörvik som har skapat kläder under sitt egna namn i över 10 år, men sedan 2019 riktade hon in sig på stickningen och utvecklade där efter sitt egna brand.


Fotograf: Rickard Grönkvist

@rickard.gronkvistNamn: Mika Sörvik

Ålder: 37

Bor i: Olseröd en by i Kristianstad kommun

Favoritmärke: Comme des Garcons, Simone Rocha, Sea New York, Laerke Bagger, Margiela

Instagram: @meekabomb


 

"För några år sedan var jag med om en olycka där jag slog mitt huvud och har haft bestående men

sedan dess. Jag började sticka för att det var skonsamt för huvudet. Det är meditativt och helande

att sticka så det var något jag kunde göra för att hålla igång det kreativa när jag inte orkade något

annat. Sen dess har jag blivit smått besatt av stickning och känner att jag vill utveckla mig mer och

mer. Det finns så många möjligheter och så mycket att lära." - mika sörvik


Mika är modedesigner och arbetar själv under sitt egna namn. Mika gör unika stickade tröjor på beställning och hon köper in udda garnpartier i secondhand affärer och på nätet. Detta bidrar till att hon har en begränsad upplaga av garnen, och beroende på hur mycket garn hon har avgör det designen. Är det många smånystan reflekterar det mönstret.Fotograf: Rickard Grönkvist

@rickard.gronkvist

Vad har du för vision?

"Min vision är att använda de material som redan finns och försöka undvika att bidra till att det hela

tiden produceras nytt nytt nytt! Just nu stickar jag men jag arbetar gärna med alla slags material. Det

är många som jobbar med upcycling och gör nya kläder av gamla. Det är även där som jag vill arbeta, vare sig det är garn, tyger eller kläder som jag utgår från."


Tänker du hållbart?

"Det är otroligt viktigt för hela mitt arbete! Det ska vara hållbart för mig som designer och producent

att göra varorna, det ska vara hållbart för miljön och själva plaggen ska även vara hållbara för

kunden."


"Jag önskar att alla köpte mindre fast fashion. Hur miljömedvetna de företagen än utger sig för att

vara kan så snabba cykler och den mängden kläder som produceras aldrig bli hållbart för oss

människor och naturen. Jag har själv slutat att köpa nytt, och handlar bara second hand! Man kan hitta så mycket fina grejer på second hand som man blir mer nöjd med än nyköpta saker för det känns mycket bättre. Det känns som ett klipp när man hittat något riktigt bra. På det viset sparar man också pengar så när man vill köpa något lite lyxigare så kan man betala ett skäligt pris för det. Kläder kostar att produceras! Det är helt orimligt billiga priser inom fast fashion som man nästan kan vara helt säker på att de som gjort kläderna inte fått skäligt betalt för. Jag vill inte hamna där!"Fotograf: Rickard Grönkvist

@rickard.gronkvist


Mika utgår alltid från sig själv när hon skapar! Men målgruppen som hon riktar sig mot är framförallt personer som gillar att klä sig lite annorlunda, dom som vågar bära färg och tycker om att sticka ut. Hon inriktar sig mot medveta kunder som tänker efter innan de handlar och inte bara konsumerar och lägga pengar på en massa klädesplagg som bara används några få gånger. Det är mer värt att köpa något som är lite dyrare men som man förmodligen tänkt till innan man köpte.


Hur ser designprocessen ut?

"Designprocessen ser olika ut beroende på vad det är jag gör, men om vi tar mina stickade tröjor så är det mycket garnerna som får avgöra. Jag leker med garnet, lägger det i olika kombinationer, ser vilka färger som passar ihop och hur mycket det bör vara av varje färg. Jag skissar på hur mönstret skulle kunna se ut och i vissa fall målar med akvarell. När jag vet vilka garn jag ska använda och hur mycket jag har av allt, kan jag börja ta fram vad det ska vara för mönster. Jag har en klar bild av vad jag vill göra när jag börjar sticka men det är en väldigt öppen process där jag bestämmer och ändrar mig allteftersom."


Fotograf: Rickard Grönkvist

@rickard.gronkvist

Vad för färger tilltalar dig?

"Jag har alltid gillat färg, mycket färg!

Förutom kvaliteten på garnet är färgen allt för en tröja. Det är färgkombinationerna som gör varje tröja speciell och unik. När jag handplockar garnerna är innehållet en extrem vikt, det ska vara av allra högsta kvalitet, samt färgerna. Jag går både på vad som är trendigt, vad jag själv tycker är snyggt och vad jag vet är populärt. Men jag köper också fula garner som jag tycker har potential, de är roliga på något vis, har detaljer som knoppar och prickar på sig som jag vet kommer göra sig bra. Vad som ofta anses vara fult tycker jag inte sällan är snyggt!"Fotograf: Rickard Grönkvist

@rickard.gronkvist

Vart hittar du din inspiration?

"Det känns lite klyschigt att säga men jag bor på landet sen några år tillbaka och jag inspireras extremt mycket av naturen och dess färger. Och då är jag inte någon som är särskilt inne på typiska

naturfärger. Men det slår mig när jag går på alla mina promenader hur proppfylld naturen är av

absoluta pangfärger. Sen några år tillbaka är jag helt besatt av cikoria-blå och brons/kopparfärgat.

Tycker också att sädesfält-beige tillsammans med lila/blått eller chockrosa är den mest fantastiska

kombinationen."Fotograf: Rickard Grönkvist

@rickard.gronkvist

Vad är ditt mål/vision med ditt skapande?

"Att skapa en lönsam verksamhet som jag kan leva gott av. Att skapa kläder som får folk att må bra,

känna sig starka och trygga. Och att bidra med en kommentar och som kraft för ett resursbaserat

samhälle där vi inte lever över våra tillgångar."


Några drömmar?

"Att hitta en partner att driva detta tillsammans med. Gärna någon med helt andra skills än jag, så att

vi kompletterar varandra och kan driva det ännu längre än vad jag hade klarat av på egen hand. Det

är skönt att kunna göra precis som man själv vill, men det är många situationer där jag önskar att

man hade kunnat dela bördan med någon.


Vad har du för kommande Project på gång?"

"Jag lanserade projekt sticktröjor för inte så längesedan, så det är högst aktuellt just nu. Men jag är

mitt uppe i att göra ett mönster för en kofta så den ser jag mycket framemot att kunna dela med mig

av så småningom. Och så hoppas jag på att börja sälja mina sjalar snart igen, men det ligger och pyr

lite vid sidan av just nu."Fotograf: Rickard Grönkvist

@rickard.gronkvist


Comentários


bottom of page