top of page

"Som i en film" — året i USA via Lilly Kungs ögon


Har du någon gång sett Mean Girls eller någon annan klassisk Highschool-film etablerad i USA? — då har du en bild av hur studentlivet är i landet med röd, vit och blå flagga. Det är mångas dröm att få åka dit och gå på Prombal och uttala allting med amerikansk accent, bland annat fantiserade Lilly Kungs om lämna Sverige och testa på ungdomslivet i landet där allting sägs hända. Augusti 2017 packade hon väskan för bege sig iväg och det kom att bli en resa som hon aldrig kommer glömma.

Mellan vilka datum var du utbytesstudent i USA?

Augusti 2017 - juni 2018


Vart exakt i USA var du?

I staten Maryland i en liten stad som heter Leonardtown


Vilket företag reste du med?

Jag åkte med EF Education First


Foto: Privat


Lilly Kungs är 20 år gammal och är född och uppvuxen i Stockholm. På grund av hennes år utomlands tog hon först studenten i år, men fastän att hon de senaste åren har varit bunden till gymnasiet så har hon haft många andra projekt igång. Lilly inspirerar kontinuerligt tusentals personer via både sin YouTube-kanal och instagram. Vill du ha tips på dem bästa second-handbutikerna eller hur du tar snygga analoga bilder, ja då ska du kika in hennes kanaler.


Fem snabba


Beskriv dig själv kortfattat...

Jag är en glad och jag gillar att vara kreativ och hitta på saker eftersom det för mig att må bra! 


Vart finner vi dig oftast?

På dagarna finner du mig med mina kompisar/familj/pojkvän om jag inte jobbar eller har något annat för mig! 


Hur skulle din vän beskriva dig?

Min kompis skulle beskriva mig som omtänksam då jag tycker om att få folk att må bra. 


Nämn något som du älskar...

Jag älskar chips så otroligt mycket haha


Nämn något som du hatar...

Jag hatar lakrits. "Det var mycket som faktiskt var som på film."

Vad var det som gjorde att du valde att bli utbytesstudent och varför just i USA?

Jag har väl alltid varit lite intresserad av USA som land och deras kultur. Framförallt hur det är att gå på high school och leva ett sånt liv som man ser på film. Det var mycket som faktiskt var som på film, men också mycket som inte var det, vilket var något jag märkte under året. Min pappa var även utbytesstudent när han var i min ålder, vilket inspirerade mig väldigt mycket att åka.


Foto: Privat


”Vad är det jag håller på med egentligen?”


Hur kändes det att lämna Sverige och resa ensam?

Det var nervöst såklart. Jag kommer ihåg när jag vaknade på morgonen dagen jag skulle åka och tänkte ”vad är det jag håller på med egentligen?” för jag var så nervös. Men framförallt var jag så otroligt exalterad. Jag visste att jag var påväg att påbörja livets bästa resa. Foto: PrivatDu bodde ju hos en värdfamilj, hur funkade det?

En värdfamilj är en familj som väljer att värda en eller flera utbytesstudenter.

Med EF får inte värdfamiljerna någon ekonomisk ersättning, vilket gör att det hela känns mycket mer genuint. De gör det helt enkelt bara för att de vill få in lite mer kultur in i sina hem! Jag hamnade i en familj med en mamma, pappa och tre yngre barn. Vi klickade så bra och har fortfarande kontakt än idag. Jag var deras första utbytesstudent och det blev en perfect match. 


"Det var väldigt mycket school spirit och en helt annan känsla än vad vi har på skolorna här i Sverige."

Hur skulle du säga att den amerikanska skolan skiljer sig från den svenska?

Oj det är verkligen så annorlunda! Först och främst ser schemat helt olika ut. Där hade jag totalt sju klasser varje dag som var cirka 45 minuter långa med fem minuters rast emellan. Nivån på undervisningen där är inte alls lika hög som den i Sverige. Proven i USA var bara multiple choice (1, X eller 2) frågor och essay questions krävde inte mer än tre raders svar. Sport och olika klubbar är också en väldigt stor del av skolan och via det fick man mycket vänner. I ju med detta blev det väldigt mycket school spirit och en helt annan känsla än vad vi har på skolorna här i Sverige! 
Vad är ditt bästa minne från resan?

Mitt bästa minne från resan är när vi firade jul tillsammans med min värdpappas familj i Pennsylvania. Det var så mycket snö och vi bodde i ett vitt gammalt hus på landsbygden och eldade i öppna spisen och åt god mat. Det var en riktigt amerikansk jul helt enkelt. Någonting som är annorlunda från Sverige är att dom öppnar alla paket på morgonen när man vaknar istället för på kvällen som jag är van vid.
Foto: Privat"Det var som att jag skaffat mig ett nytt hem i USA."
Hade du någonsin nån hemlängtan och hur tacklade du det?

Absolut hade jag hemlängtan. Ibland var det  jobbigt, men samtidigt hade jag det så bra där borta och ville absolut inte åka hem. Däremot saknade jag mest min familj och vänner i Sverige, inte själva grejen att vara hemma. Det var som att jag skaffat mig ett nytt hem i USA.


Jag tacklade min hemlängtan genom att prata med min familj på FaceTime. Många säger att det kan ge ännu mer hemlängtan, men jag tyckte det kändes som att jag umgåtts med dem en stund och allt kändes mycket bättre efter vi pratat. 

Var det enkelt att lära känna nya kompisar och vad är din relation till dem idag?

Det var faktiskt lite svårare än vad jag trodde. Det är ju verkligen olika från skola till skola men där jag gick, vilket var en stor skola, var det lite svårt att få bra vänner direkt. Folk är såklart sociala och snälla, men att komma närmare folk och djupare relationer tar såklart lite längre tid. Så i slutet av året hade jag fått SÅ fina vänner och jag saknar dem så mycket!


Foto: Privat
Var det något som förvånade dig under resan?

Väldigt svår fråga eftersom det var så mycket som förvånade mig hela tiden men som jag sedan anpassade mig till. Men några småsaker var till exempel att de inte tar av skorna skorna inomhus, inte äter med kniv och att man inte kan åka någonstans om man inte har bil."Man kanske missade några fester, några som gjort slut eller att man fått nya grannar, men det hade verkligen inte hänt mer än så!"

Hur kändes det att komma hem till Sverige igen?

Det var verkligen en märklig känsla. Eftersom jag inte ville åka hem kändes det lite ovant i början och jag snackade engelska med typ allt och alla. Något som verkligen var tydligt var att det inte hade hänt någonting medan jag var borta. Man kanske missade några fester, några som gjort slut eller att man fått nya grannar, men det hade verkligen inte hänt mer än så! 


Vad är ditt främsta tips till dem som också vill vara utbytesstudenter?

Var så sociala och utåtriktade ni kan!! Det är så viktigt och man ska inte förvänta sig att alla kommer komma och vara intresserade av än själv utan att man gjort någon effort. Året blir vad man gör det till helt enkelt!

Comments


bottom of page