top of page

På andra sidan spegelbilden

Ett porträtt av Magnus Helldahl om alkoholism, personlig utveckling, normer och företagande.


Det finns personlig utveckling och det finns professionell utveckling. Ibland lyckas man på ena planet, ibland kan det ena leda till det andra. I vissa tillfällen däremot beror det på varandra och det var så det var för Magnus Helldahl. Han gick från att vara alkoholist till nykterist och idag driver han en alkoholfri nattklubb i Göteborg, som en del av hans egen resa. Ensam på marknaden i staden lyckas han erbjuda något många saknat: en nykter, trygg och kul klubbmiljö.

— Det blev som två pusselbitar, att jag lever nykter och att jag har en väldigt stor egen erfarenhet av konceptutveckling. Jag har liksom varit på båda sidorna.


Bild: Linn Bergbrant. Hämtad från Göteborgsposten.


Inside Out// Sober club


”Nu har du nått din personliga botten”


Året var 2015, februari. Magnus stod framför spegeln och tittade sig själv i ögonen. ”Nu har du nått din personliga botten” tänkte han. Det hade gått för långt, drickandet. Som Magnus själv sa, ”hissen hade nått botten”.

— För mig var det aldrig bara en öl.

Botten upp. Flaskan tom. Om Magnus ville leva var han tvungen att släppa taget om alkoholen, det var han själv medveten om. Han hade redan gått miste om så mycket. Jobb, boende, ekonomi och relationer. Konsekvens efter konsekvens, blivit svald med ytterligare en klunk och sedan ersatt med ännu en negativ faktor av dryckens nackdelar.

— Jag blev av med allt som står i boken.

Spegelbilden var förändrad, ansiktet utåt var ett nytt. Profilbilden på facebook kanske var densamma, men att ha hundratals vänner på plattformen betydde inget. Inte längre i alla fall. Magnus gick från att vara en ”inne-person” till att förlora allt.


— Jag var den som var med på radio, tv och tidningar om lite olika pr-kampanjer och koncept som jag hade gjort. Du vet sådär, man har många vänner på facebook och du vet alla dom där grejerna som gjorde att folk kanske tyckte, WOW vilket bra liv han har liksom, det hade jag.

Pr-kampanjer, Magnus hade tidigare haft egen byrå och jobbat intensivt som en kreativ och social entreprenör. Det var hans professionella titel. Även om han då förlorade kampen mot alkoholen och idag lever helt nykter, så är jobb-titeln den samma och den har lett honom fram på vägen. Redan då var hans utopi att förändra samhället till det bättre med hans idéer och koncept.


En ny mötesplats

När Magnus till sist kapitulerade och sökte sig till en så kallad tolvstegs-gemenskap, fick han sitta med på möten med andra människor som precis som honom själv befann sig på en resa mot nykterheten. Det var genom dessa möten som han insåg vad som saknades i samhället idag. En mötesplats.

— Så dom där mötena fick liksom landa i den där konceptutvecklaren som jag berättade att jag är rent professionellt, den kreativa entreprenören. Det i kombination med den nyktra Magnus blev: ett plus ett är lika med att jag ska göra ett alkoholfritt koncept.


"Det är fler och fler som faktiskt inte dricker."


Idén till Inside//Out Sober Club var i utvecklingsfas, likt som Magnus själv. Det var dags för förändring; både personligt, jobbmässigt och på marknaden. På festgatorna löd fortfarande musiken högt i kombination med utdelade shots och på restaurangerna lades fortfarande vinmenyn ut först på borden, men Magnus visste att saker hade börjat förändrats. Inte var han ensam om att tacka nej till den högprocentiga drycken. Allt fler söker sig idag till alkoholfria alternativ.— Om jag skulle gå på restaurang idag och nån bara skulle lägga fram en vin-lista där det alkoholfria är helt ruttet. Till exempel att det enda som finns är Coca Cola. Då ser jag nästan det som deras problem, för dom kommer tappa så mycket i konkurrensfördel. Det är fler och fler som faktiskt inte dricker. Antingen aldrig som jag gör eller att man också väljer att inte göra det ibland.


Bild: Från Inside//Out Sober Club.

Magnus privataVi dricker ju alltid liksom

Att tacka nej till alkohol betyder inte att man är nykterist. Att vara nykterist betyder heller inte att man inte gillar att dricka gott. Enligt Magnus borde fler folk ställa sig frågan varför de dricker.

— Jag såg någon instagrampost där det var några enkla frågor som man kunde ställa till sig själv. Exempelvis varför dricker du när du träffar släkten? Varför dricker du när du går på dejt? Varför dricker du när du är på afterwork? Det säger ju ganska så mycket, för vi dricker ju alltid liksom egentligen.


"Då tyckte jag, fan va schysst. Jag uppmuntrade henne, ligg här."


Magnus menar att många idag använder alkoholen som ett socialt smörjmedel, ett sätt att hantera stress och rädslor för att känna sig avslappnad. Egentligen handlar det om trygghet och ett samhälle uppbyggt av alldeles för snäva normer.

— Jag vet så tydligt på en klubb som vi hade så var det en tjej där som älskade att dansa, som en galning liksom. Sen en gång hade hon längtat och längtat men när väl kvällen kom så var hon ganska låg sådär och då låg hon bara i en saccosäck och var lite halvt sur hela kvällen, men hon hade ändå en bra kväll. Då tyckte jag, fan va schysst. Jag uppmuntrade henne, ligg här. Det är så lätt att man hela tiden tänker att vi ska ut, vi ska på fest, vi ska vara på topp, man ska vara snygg och man ska vara bäst, för det är sån miljö som jag uppfattar är normen på en klubb eller fest. Men det funkar inte att alla alltid ska vara exakt lika glada eller se ut lika dana ut.


Ah du är nykterist. Vill du ha ett glas vatten?

— Nej, tack

Ligg i saccosäcken om du vill eller dansa loss som en galning. Så länge som du har en bra kväll så är Magnus nöjd. Det är trots allt syftet med hans klubb; att alla är välkomna och att alla ska få vara sig själva. Trygghet och nöje är ledorden.

— Varför går man till en klubb? Jo man vill dansa, man vill ha bra musik och man vill vara i bra lokal. Det blir ju så att partyhöjaren hos oss är ju att människor som kommer dit är människor som vill vara där. Folk kan vara sig själva. Vi försöker bygga den känslan. Dansa hur fasen du vill, det är inget dömande. Vi försöker bygga den stämningen så att man kan vara trygg, man kan vara sig själv, man kan släppa loss och många upplever det som positiva aspekter.Inside//Out Sober Club är som vilken klubb som helst, förutom att det inte serveras någon alkohol. Det betyder dock inte att besökarna går runt med ett glas vatten i handen, utan i baren finner man mängder av alternativ. Allt från klassiska alkoholfria varianter till olika muster, lemonader och kombucha.

— Det är mina favoriter, det som inte är menat att smaka alkohol. Det är väldigt vanligt bland oss som slutat dricka på grund av ett beroende. Många av oss försöker hålla oss undan från att dricka exakt samma sak förutom att det inte är alkohol i, då det dels kan trigga och sådär. Sen kanske man inte ens gillar öl utan man drack bara för att bli full.


”För mig var det aldrig bara en öl”


En öl, en till och varför inte ännu en till efter det? Frågan är bara om den där sista ölen egentligen smakade så gott. Magnus tittade sig själv spegeln och insåg att den faktiskt inte gjorde det. Tyvärr hade hissen då redan åkt långt ner.


***

 


Magnus alkoholfria dryckes-lista

"Bara för att man inte dricker alkohol betyder det inte att man inte vill dricka gott."SVENSKA PLATTFORMAR/E-BUTIKER MED ALKOHOLFRIA DRYCKERSNYGGT & ALKOHOLFRITT FRÅN KÖPENHAMN https://ishspirits.com/


Bild: Ish Spirits


BRA SIDA MED TEST AV ALKOHOLFRI ÖL https://www.nonallco.se/


BÄSTA ALKOHOLFRIA BUBBLET https://oddbird.com/


"Det finns även en grym kvinna som heter Moa som driver Oddbird. Hon gör fantastiskt bubbbel och är även en kvinna vi samarbetat en del med. " — Magnus Helldahl


Bild: Oddbird

 

Magnus hjälp-lista


Alkoholprofilen

Poddar som kan hjälpa

Poddar om alkohol och beroende
Alkispodden

"Alkispodden är Johan & Roger. Vi för ett pågående samtal om hur det är att vara tillfrisknande alkisar. Allt vi säger är våra personliga åsikter och representerar ingen gemenskap eller organisation.

Lyssna här: AlkispoddenMed eller utan

"Med eller Utan vill bryta normerna för hur vår alkoholkultur ser ut idag genom att normalisera det alkoholfria alternativet. Tillsammans med gäster diskuteras de olika sidorna av alkohol, såväl bra som dåliga och reflekterar kring hur alkoholens normer påverkar oss. Vi vill att frågan ”med eller utan alkohol” ska bli lika självklar som ”med eller utan mjölk i kaffet”. Podden drivs av eldsjälen Moa Gürbüzer."


Lyssna här: Med eller UtanHedman och Hedén

"Magnus Hedman och Nemo Hedéns gemensamma resa började på en mörk scen i Gislaved hösten 2010. Den gamle fotbollslegendaren hade blivit DJ och Nemo var skandalomsusad reality-kändis efter dokusåpan ”Kungarna av Tylösand”. Det var sprit, droger, dekadens och misär. Den kvällen skulle dock bli startskottet på en relation som idag är något helt annat. För idag, exakt 10 år senare har Nemo varit nykter och drogfri i 5 år och Magnus i 3 år. Grabbarna skriver böcker, föreläser och brinner för en gemensam sak - beroendefrågor. Och vad finns då kvar att göra inom ämnet? Jo, en podd! Denna podcast vill sprida kunskap, krossa tabun och sprida hopp till alla som kämpar mot beroendesjukdomen där ute. Med nya spännande gäster och teman varje vecka vill vi göra något spännande och intressant av ett annars ganska mörkt och svårt ämne."


Lyssna här: Hedman & HedénFyllepodden

"Musse Hasselvall och hans gäster pratar om alkohol, utan vare sig pekpinnar eller fylleromantik. Nya avsnitt varannan onsdag. Bakom Fyllepodden står IQ, som jobbar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Tidigare säsonger har letts av bland andra Sanna Lundell och Anitha Clemence."


Lyssna här: Fyllepodden2 fyllon och en sanning

"En smäll på käftenpodd som kommer ge er vår sanning om sjukdomen alkoholism och om hur vi tänker för att må bra! Vi kommer prata om lösningen på folksjukdomen och ta upp vardagsfenomen som verkligen alla kommer känna igen sig i på ett eller annat sätt! Vi kommer leverera en blandning mellan humor, allvar och inspirerande samtal mellan två grabbar som själva är nyktra alkoholister!"
Beroendepodden

"I beroendepodden pratar vi om ALLA sorters beroende, missbruk, medberoende, kriminalitet och psykisk ohälsa. Vi lära oss mer om beroendesjukdomen. Vi får följa fantastiska människor som tagit sig ur ett beroende, missbruk, medberoende och höra hur dom har gjort för att ta sig ur och tillfriskna. Vi pratar om psykisk ohälsa, depression, utbrändhet, ångest och självmord. Vi pratar om sexuella, fysiska och psykiska övergrepp. Vi pratar om ALLT. Följ mig och alla mina fantastiska gäster."


Lyssna här: BeroendepoddenMedberoendepodden

"Medberoendepodden är en podcast om medberoende. I varje avsnitt samtalar Ida Högström med en psykolog, forskare, behandlare, föreläsare, författare, offentlig person eller en person som delar sin egen livshistoria. Vi berör ämnen som; medberoendets olika skepnader, olika typer av beroende, psykisk ohälsa, dysfunktionella eller destruktiva relationer mm. Viktigast av allt; vi talar om vikten av att ta hjälp och vilken typ av hjälp som finna att få."


Lyssna här: Medberoendepodden


コメント


bottom of page