top of page

Nakenbad — En frihetskänsla

— Det värsta är när vattnet nuddar naveln, då isar det i hela kroppen. Därefter är det okej, fötterna domnar ju trots allt bort efter ett litet tag och då känner man knappt ens av kylan.

Så förklarar Carolina, 50, att det är att ta ett dopp i det svenska havet. Hon berättatratt hon upplever att det nästan är bättre att dyka ner och riskera att få en kallsup än att ta det i tapper; än att känna hur kylan ”klättrar på henne”. Ändå så älskar hon den där friska känslan.

— Det är ju sommar, en svensk sådan.För Carolina räcker det inte med att låta kroppen dränkas av saltvatten. Hon vill ta det till nästa steg – bada naken för att sedan lägga sig med kroppen bar och gassa sig i solen. Nakenbad, eller som Elle Eyre säger i sin låt We don’t have to take our clothes of, ”Skinny dipp”, är något som för vissa kan verka genant, medan det för andra klassas som en självklarhet att släppa rumpan fri.

Det var först på 30-talet som ordet ”naturism” myntades i Sverige, vilket är ett begrepp för att just bada naken i havet. Det var dock inte förrän på 50/60-talet som nudiststränderna fick sin plats i samhället och som det blev allt vanligare att faktiskt lämna badkläderna hemma när man skulle till stranden. För många innebar det en frihet att känna naturens miljöer så tätt inpå sin egen kropp. På 90-talet däremot spred sig det en rädsla om pedofili kring de nakna strändernas miljöer, men det varade inte länge. Idag är nudistbadandet tillbaka och allt fler städer ger plats åt dem som föredrar nakenheten.


På västkusten i Sverige finns det tiotals omtalade nakenbad och om vädret är tillåtande kan bryggorna, stränderna och klipporna täckas helt med hudfärg. Carolina brukar spendera stora delar av sin sommar nere vid Skarpe Nord i Varberg, eller som hon själv kallar det ”damernas”.


— Det finns två nakenbad vid strandpromenaden i Varberg; ett för män och ett för kvinnor. Jag gillar att gå dit spontant. Gärna på kvällen efter att jag gått en promenad och är lite svettig.Vad betyder nakenbad för dig?

— Nakenhet betyder frihet…”Back to the Nature” på något sätt. Det är det här med att man annars går i kläder och smink, men när man badar naken så släpper man allt det. Låter kroppen vara fri. Man gör sällan det i dagens samhälle. Det som borde vara det mest naturliga blir en lyx.

När insåg du att nakenbad var något för dig?

— Jag började först bada naken när jag var mer vuxen, mer trygg i mig själv. Jag gillar egentligen inte att göra det bland folk. Jag vill vara själv. Jag och naturen. När jag är där själv, så är det ett lugn. Som ett eget spa. Lyxigare kan det ju inte bli.

Du nämnde att du egentligen inte gillar att bada naken bland andra, vad är tanken bakom det?

— Folk tittar ju på varandra. Fast än att det kanske inte betyder något, så ser man ju varandra nakna och jag kan själv känna mig lite obekväm då. Men jag försöker säga till mig själv att det ju faktiskt bara en kropp. Vi alla har en så varför ska vi problematisera det så mycket?

Oavsett om man gillar att bada naken eller inte kan nog alla hålla med om att badet är något som hör till den här årstiden som vi befinner oss i. Precis som Carolina sa ”Det är ju sommar, en svensk sådan.”

Comments


bottom of page