top of page

Mode har ingen ålder

Det sägs att 60 är det nya 30 och att grått är flott och rynkor avslöjar enbart att du lett mycket i livet. De rynkiga och vithåriga har gjort entré som stilikoner i modevärlden.


"Det är inte så vanligt att vara så gammal som jag och brinna för mode, men varför inte liksom, varför inte, säger Gunilla"Svartvitt, randigt och spets, Vinter, vår och sommarkollektioner, majoriteten av befolkningen följs utav trender. Den bestämmer hur man skall klä sig, vem som skall ha på sig vad och trender bestämmer även hur gammal man får vara för att bära ett visst plagg. Någon som inte följer trender är Gunilla Pontén, det viktigaste enligt henne är att klä sig för sig själv.

"Jag sminkar mig varje dag och är alltid uppkläd, det gör jag för att jag själv skall må bra, säger Gunilla"

"Nej… för guds skull ta inte av dig skona! Skriker Gunilla"


Hemma hos Gunilla Pontén går man med skona inne, hemma hos Gunilla finns massvis med minnen. Skyltdockor står placerat i varje hörn, tidningar och böcker med rubriker som ” Gunilla chockar igen” och ”Här är KTHs stora prisvinnare, Gunilla Pontén” som ligger utspritt lite överallt i huset. Hemma hos Gunilla finns det alltid något att kolla på.


Hon är en orädd och medveten tant (citerat från hennes eget ordval) på 89 år. Den svenska modeskaparen och modellen Gunilla Pontén har visats sina kollektioner på nordiska museet i flera år. Hon har jobbat med design sedan 1950-talet, startade eget företag 1969 och har varit ett stort namn i Sveriges modevärld. Gunillas kläder bärs av alla åldrar och enligt henne är ålder bara en siffra. Någon som också är inne på samma bana är Susanne Ljung journalist och programledare för Stil i P1. Susanne beskriver Gunilla som en rebell och en modeskapare som sticker ut i det hon gör och kör sitt eget race.

"Mode har inte med ålder att göra, det handlar mer om intresse och energi. De kvinnor som är äldre och syns ute i medierna har oftast någonting som driver dom. Till skillnad från unga som är ute efter bekräftelse finns det så mycket mer som driver seniorerna. Ett exempel kan vara att man vill visa alternativ, säger Susanne"


Susanne tycker att Gunilla är en enastående kvinna. Men någon annan som hon också tycker sticker ut är Lyn Slater på 64 år. Lyn är ytterligare en kvinna som inte låter åldern hindra henne från det hon brinner för. Hon har tidigare jobbat som universitetslärare och av en slump började hon arbeta som modell. På Instagram har Lyn över 570 000 följare och visar sin karaktär genom sina stilfulla och inspirerande bilder.


"Lynn Slater som har blivit väldigt uppmärksammad via sina sociala medier har skapat sitt Instagram för att hon vill visa att äldre kvinnor kan vara professionella och trovärdiga, utan att vara tråkiga i sina jobb. Du behöver inte klä dig i den där kontorsdräkten eller byxdressen bara för att du är gammal, säger Susanne"
Gunilla har ingen Instagram och häller inga andra sociala plattformar. Men det betyder inte att hon är emot det.


"Jag tycker det är fantastiskt att sådana tanter som Lynn har en plats i den sociala världen, säger Gunilla"


Susanne Ljung som har skrivit för damtidningen Plaza Magazine och varit chefredaktör på Damernas värld tycker att det är viktigt att äldre kvinnor som är modeintresserade finns.

"Det är viktigt att det finns modeintresserade i alla åldrar. Att vara modeintresserad som senior kan bli som en tröst för yngre, det behöver inte vara så hemskt att åldras, Säger Susanne Ljung"

De modeintresserade äldre kvinnorna är inte bara en förebild för unga tjejer utan också en inspirationskälla för sina jämnåriga. Detta tycker Gunilla är särskilt viktigt och hon anser att dagens seniorer inte klär upp sig tillräckligt.

"Idag finns det många som bara klär sig i sportkläder, det tycker jag är så tråkigt!

Detta sportmode har gjort att folk idag inte orkar se annorlunda ut någon gång. De klär inte upp sig längre, de blir för bekväma och sportmodet är så dominerande så att till och med på fest går man omkring i Adidas kläder och Adidas skor, skrattar Gunilla"

Hon sitter i en nedsutten läderfåtölj. På huvet bär Gunilla en liten svart paljetthatt, hennes ögon är intensivt markerade med kajal och hennes läppar är målade i mörkrött läppstift. Hon är helt svartklädd och runt halsen har hon fyra tjocka kedjor i plast. Hon har svartvita handledsvärmare som hon brukar använda för att dölja sina ådringar på händerna och hennes fingrar pryds av fem stycken silverringar som är välpolerade.

Gunilla Bläddrar igenom en bok om sitt liv, hon stannar upp på en bild med en kvinna och hennes dotter. Båda är klädda i draperade bystlinningar med broderade små blommor på, stora axelvaddar, bruna ullstrumpor och stora bruna skor. Gunilla kollar på bilden med en äcklad blick.

"På 40 talet såg ungarna ut som deras mammor, det var "Tantmode", usch så fult! fnyser Gunilla"

Gunilla började designa kläder för att hon tyckte att det var brist på ”bra mode”. Idag bärs hennes kläder av alla åldrar och hennes enkla motivering är.

"Jag vill inte att äldre skall se ut som tanter!"
I Gunillas ögon är det många som inte vågar klä sig uppseendeväckande och hon tror att anledningen till detta är att de flesta kvinnor är rädda för att bli för mycket uppmärksammade av män.

­"Men om du kan bära upp ett par rosa boots, gör det. Skit i karln då, skilj dig! skämtar Gunilla"


Gunilla tar sig i ansiktet och följer sina ansiktsdrag med fingertopparna. Hon drar upp sin långärmade tröja och visar gäddhänget.


"Att Maria Montazami är ett ideal för vissa äldre gör mig tokig. 60 åringar med rynkor och långt lockigt hår som Montazami, hur snyggt är det! Du kan fortfarande klä dig jättesnyggt men du behöver inte se ut som ett barn med puffärmar och gäddhäng. Du behöver inte se ful ut bara för att du blir äldre och du behöver inte visa det som är sämst, säger Gunilla"

Det här med kroppsideal har förändrats väldigt mycket genom tiden och framförallt idealen i modevärlden. För bara några år sedan såg modemarknaden helt annorlunda ut. På företagens reklampelare såg du bara långa smala modeller men idag ser du reklam på modeller med alla olika former och åldrar. Annika Lind 39år, chef på Lind Models förklarar varför marknaden har ändrats.


"Allt handlar om kunden och vad den efterfrågar. Företag som exempelvis H&M, Lindex och KappAhl kan idag nå ut till en mycket större och bredare publik tack vare sociala plattformar. Där med måste man ha ett mycket bredare utbud på modeller, Säger Annika"

Begreppet ”supermodell” var stort på 90-talet och det var även definierad som den klassiska skönheten. Den klassiska skönheten definierades av långa, smala tjejer likvärdiga i både ålder och storlek. Nu används ”karaktär” istället som ett begrepp för skönhet. Idag har vi ett större mångfald av människor i vårt samhälle och det funkar inte längre att bara inrikta sig på en speciell målgrupp. Det innebär också att modellagenturerna måste brädda spannet på modeller med ålder och etnisk härkomst.

Med globaliseringen och den tekniska utvecklingen kommer förändringar kring mode och hur man skall se ut mycket fortare. Det gör att kunden vill se nya saker hela tiden och för att företagen skall nå ut till sin kund måste de uppdatera sig konstant. Den ständiga förändringen och behovet av förnyelse, gör att en modellkarriär generellt sett inte är lika lång idag, som innan fenomen som internet och sociala medier.

"Man som kund blir mättad väldigt fort och vill se nått nytt nästa vecka igen, förklarar hon"


Ett annat begrepp som också har två helt olika betydelser är att bli äldre och bli gammal. Annika menar att bara för att man blir äldre behöver det inte betyda att man blir gammal.

På Lind Models jobbar dom väldigt mycket med modeller i olika åldrar och spannet är stort, från sex månader till 93 år.

"Det här med åldersfixering är fruktansvärt dåligt! Jag menar många blir bara snyggare med åren och kan vara modeller hela sitt liv, säger Gunilla"

Gunilla bläddrar igenom boken om sitt liv. I boken finns bilder på många av hennes kläder hon designat, bilder på galor hon varit på, bilder på passfoton från 40 talet och brev från kvinnor som uppskattat hennes mångfald i modet. Gunilla stänger boken och säger.

"Det är inte så vanligt att vara så gammal som jag och brinna för mode, men varför inte liksom, varför inte, säger Gunilla"Comentários


bottom of page