top of page

Låt oss disskutera nakenhet!


Skam, Otrygghet, orättvisa, förnedring, missvisande, frihet, renhet, befrielse, skönhet, naturligt. Dessa ord kommer upp i huvet när jag tänker på ordet "nakenhet".
Att vara naken kan betyda många olika saker. Att vara naken i duschen, sova naken, ha sex naken, visa sig naken för någon, att visa sig utan smink, öppna upp sina känslor för någon, att vara i sammanhang som man inte vanligtvis känner sig bekväm i, att gå ut på stan utan smycken, att vara utan sin mobil, lämna ut sina kontaktuppgifter till någon man inte känner, ha på sig för kort klänning och prata inför en stor publik etc. i alla dessa sammanhang är man naken på ett eller annat sätt, vissa är mer självklara att vara naken i, som exempelvis att duscha. Man hade blivit dumförklarad om man inte duschade/badade naken. I andra sammanhang är känslan att vara naken större och obehag och skam kan uppstå.


I kulturer där människor sällan eller aldrig är nakna i sociala sammanhang blir nakenhet gärna starkt förknippad med sexualitet. I sådana kulturer kan nakenhet även användas avsiktligt för att skapa uppmärksamhet. Som exempelvis sociala medier, idag ser vi halvnaket och till och med helnaket naket nästan överallt. Nu pratar jag både om tjejer och killar. Killar drar ner sina tjat åtsittande kalsonger så lågt ner så man ser pubishåret och början av penisen. De hade lika väl kunnat posera nakna, de hade inte gjort någon skillnad. I kvinnornas fall är det små bikinitoppar, helst vända upp och ner och så ska bröstvårtan synas lite, sen ska kvinnorna bära små, små underdelar helst i sting och dom skall vara uppdragna långt in i rumpan och över höften för att kroppen skall få en mer ”kvinnlig” form.

Jag säger inte att det är något fel med att posera halvnaken på Instagram för det är bara bra att så många känner sig bekväma med sina kroppar. Men problematiken uppstår då det börjar sexualiseras. Att vara naken i dagens samhälle klassas som sexigt. Detta för att en efterfrågan om att se kvinnorna nakna uppstår, från männens sida. Det ger följd av att kvinnorna poserar halvnakna på Instagram för att det har efterfrågats. Miss-förstå mig rätt i detta, jag säger inte att vi kvinnor poserar nakna för att männen vill se våra kroppar utan hela denna processen sätter prägel på att vara naken är något sexuellt. Så när en man eller en kvinna poserar nakna på Instagram tror vi att de söker uppmärksamhet av ”någon” och vill ha sex. Detta är så missvisande och fel… Du ska kunna visa dig halvnaken utan att det skall betyda att du vill ha något.


Samtidigt som att efterfrågan är stor på nakenhet är det också en skam att visa sig naken. Jag vet att detta är något som är jobbigt för alla könen. Skammen att klä av sig naken framför andra för att man känner sig obekväm i sin kropp, skammen av att visa sig utan smink för att man har lite finnar eller faktisk att man har en hudsjukdom som gör att inte ens hud inte ser ut som en persika. Detta är också delvis sociala mediers fel där ”det perfekta idealet” existerar…Jag pratar utifrån mina egna åsikter och erfarenheter. Jag har själv inte alltid varit bekväm i min kropp och kan säga att jag fortfarande påverkas av omgivningen men vissa dagar är jobbigare än andra. Som exempelvis har jag en ”typ ”av hudsjukdom som orsakar massa finnliknande utslag i mitt ansikte framförallt runt minnen. Detta är inte något som jag kan ta bort utan det kommer vara med mig resten av mitt liv.

Obehag i min kropp känner jag dag till dag även om det kanske inte är jättestora saker så är det fortfarande någonting som rubbar mitt sinne och får mitt självförtroende att sjunka. Sedan att då visa mig naken och utan smink har kommit med åren. Idag kan jag säga att jag nästan aldrig bär smink inte nog med att smink förvärrar min hudsjukdom utan också för att jag gillar mig själv naken och osminkad. Den yttre påverkan och de huvudspöken som påverkar oss varje dag måste vi försöka sluta lyssna på, och komma upp med vår EGEN uppfattning om hur vi vill bli sedda. Hur vill du må? och hur vill du ha det?

Σχόλια


bottom of page