Har du någon gång snurrat en jordglob, satt fingret på Sverige och sedan sett hur lång bort från landet som du kan komma? Australien är nästan där, på andra sidan kontinenten och svävar. Faktum är att det tar nästan ett helt dygn att flyga dit, en resa som nästintill kräver att man är borta ett tag. Rasmus Andersson, 27, gjorde precis det. Han lämnade västkusten i Sverige och åkte till landet som på grund av sitt språk och slang får en att ifrågasätta ifall man kommit till en påhittad version av Storbritannien. "Hang loose" sa Rasmus efter resans gång och lät sina drömmar sättas i fyr, framförallt jobbmässigt.
Snabbfakta
Namn: Rasmus Andersson
Ålder: 27
Titel: Butiksägare
Hur länge var du i Australien: I dryga sex månader.
Vart exakt var du: Spenderade den absoluta merparten av tiden i härliga Melbourne vilket troligtvis kommer prägla stora delar av intervjun. Men jag hann även med en del fina platser längsmed östkusten.
Vilket år: 2019/2020
Från vinter i en småstad till sommar i en stad full med folk
Rasmus bor vanligtvis i den lilla småstaden Varberg och fastän att den lokaliserad på västkusten och utnämnd för att vara Sverige surfstad, finns det många kontraster om man jämför det med livet i Melbourne, Australien.
Så Rasmus, hur kom det sig att du reste till just Australien?
Jag hade precis läst klart min utbildning som Internationell Säljare & Marknadsförare i Göteborg. Kände mig dock inte helt klar för 7-16-livet direkt utan ville ha ett äventyr och testa vingarna på en ny plats. Jag valde därför att bygga vidare på ordet ”internationell” i min utbildning och sökte in till en skola i Melbourne. På den vägen var det. Sen ska jag väl inte helt sticka under stolen med att jag anade att det var ett ganska härligt liv överlag som väntade i Australien. Att missa månaderna september-mars i Sverige kändes inte heller superjobbigt direkt.
Vad var ditt första intryck när du kom dit?
Första intrycket av Melbourne var hur kallt det var. Regnet piskade ner både lodrätt och vågrätt och antalet vinterjackor i packningen var dessvärre lätträknade.
Sen är det ju svårt att komma ifrån den uppenbara kontrasten i att flytta från en stad med trettio tusen invånare till en stad med fem miljoner invånare. Allt var så mycket mer och så mycket större.
Går det verkligen kängurus på gatan och hur är det med den australienska ölen? Det finns många rykten om landet som är lokaliserat på andra sidan jordklotet och frågan är vad som är sant och inte. Rasmus bryter ner några av dem påståenden som ofta ställs.
Sant eller falskt:
Det är spindlar överallt - FALSKT
Typ alla kan surfa - FALSKT
Kängurus går på gatan - SANT
Man äter BBQ minst en gång i veckan - SANT
Det är extremt varmt - DELVIS SANT, DELVIS FALSKT
Man dricker nästan bara lokalproducerad öl - SANT
Om du inte tittar på australiensisk fotboll så är du inte en riktig australiensare - SANT
När hela släkten sitter flockad framför granen kring julen i Sverige och man själv befinner sig på andra sidan kontinenten, är det inte konstigt att man längtar hem lite. Det gjorde även Rasmus. Han fick då ett smakprov på en av coronapandemins sociala räddningar; Facetime.
Australien är ju väldigt långt bort från Sverige, kände du aldrig hemlängtan?
Jag reste tillsammans med min flickvän vilket gjorde att hemlängtan var mer eller mindre obefintlig. De stunder som var lite kämpigare var främst i samband med jul och andra mysiga tillställningar där man såg folk i sin närhet ha kul hemma. Men det fick man lindra med en halvtimmas FaceTime och sen bara fundera på vart man själv befinner sig på jorden och komma fram till att man inte har det helt ogött.
En "hang loose" vardag
Att flytta från den svenska vardagen där allting är väldigt "ordning och reda" till ett land där mentaliteten är aning "vi tar det som det kommer": är ett stort steg att ta. För Rasmus var det en omställning men tillsammans med hans nya vänner i staden där han bodde, blev han van snabbt.
Vad var det coolaste under din vistelse där?
Det finns naturligtvis massvis med events, byggnader, naturupplevelser och sånt som är fräckt där. Men det bestående intrycket av vad som var coolt med vistelsen när man reflekterar tillbaka var hur man skapade sin vardag på en helt ny plats. Den nya vardagen präglades såklart också av att man fick träffa en hel del nya, intressanta människor vilket jag också anser är coolt. Att dela boende med tio helt främmande människor från fem olika kontinenter var bara det en intressant upplevelse/kulturkrock som jag kommer bära med mig länge.
Hur skulle du säga att Australien skiljer sig från Sverige?
Det är en liten annan mentalitet i Australien. ”Hang loose” präglar en stor del av livet där. De är inte så noga med deadlines, att saker och ting ska göras på rätt sätt osv. Vilket såklart kan vara befriande till en viss grad även om man är skapt i den svenska inrutade boxen och hade mått bra av att ha lite mer kontroll på grejerna ibland.
Sen tycker jag generellt att de är lite bättre down under på att utnyttja veckans samtliga dagar till att hitta på roliga och härliga saker medan vi i Sverige arbetar i fem dagar och sen ska man maxa allt det roliga på två dagar.
"Osexig" arbetslöshet + Australien Vibes
= Go Vintage
Medan andra ser corona-pandemin som en tid att vara hemma och stanna inne, såg Rasmus det som en möjlighet att starta nytt projekt och komma på nya ideér. Inte skulle han sitta still hemma och vara arbetslös; nej, för honom var det dags att starta upp en secondhand butik. Såklart med inspiration från hans resa i Australien.
På din resa fick du inspiration till att skapa den vintagebutik som du nu har i Varberg. På vilket sätt fick du inspiration?
Jag har alltid haft ett stort intresse för kläder. Men när man strosade runt i den ena vintagebutiken bättre än den andra och ville köpa med sig allt hem växte det till en ny nivå i Australien. Det blev som en slags tävling att hela tiden hitta nya, unika plagg. När det närmade sig hemresa började vi forska ännu mer i olika butikers koncept, deras inköpskedjor osv för att få en bild kring hur genomförbart det kunde vara att starta något eget. Då var det dock mest av nyfikenhet. Men när covid-19 kom och jag skulle försöka hitta ett jobb i Sverige var utbudet inte så vidare sexigt. Då kändes det som det ultimata läget att testa att spela lite risky och sätta bollen i rullning på riktigt.
Hur känns det att driva en egen butik?
Än så länge väldigt kul! Jag har bara varit igång i cirka en månad och den månaden har gått över all förväntan så det är väl också därför det känns så kul. Men att få göra sin egen grej och träffa massvis med härliga människor och se dem lämna butiken förhoppningsvis lite lyckligare än när de klev in är superkul verkligen!
GO VINTAGE
Birger Svenssons väg 16E, Varberg
Öppetider:
Onsdagar: 11 - 18
Lördagar: 10 -15
Några andra mer eller mindre användbara ord:
Visserligen att australienska må låta som en blandning av alla engelska dialekter och till grund och botten består av de ord som vi hör i alla Hollywood-filmer som visas på bio, men det är inte alltid så enkelt att förstå det ändå. Australienska är fullproppat med slang och ord som bara en sann australiensare kan förstå sig på.
Australien är ju känt för att ha en del slang. Nämn några och vad de betyder:
Ohja, där gäller det att hänga med i svängarna. En bra start kan vara att förstå vad landet du är i heter, nämligen ”Straya”.
G’day mate - Tjena kompis
Acadaca - AC/DC
Arvo - Eftermiddag
Bottle-o - ”Spritbutik”
Rasmus Australien guide
Efter att ha bott i Melbourne, Australien i sex månader; har man minst sagt hunnit upptäckta staden och funnit några favoritstället. Nedan tipsar Rasmus om sina smultronställen.
Fitzroy
Bästa område/gata:
Fitzroy och Brunswick är två fantastiska stadsdelar i Melbourne. Missa inte dessa!
Vintage Sole
Bästa vintage-affär:
Official Vintage eller Vintage Sole om man vill ha ett lite mer utplockat sortiment. Annars går det att göra otroliga fynd på både både Savers och Yesteryears Warehouse Sale.
Assebly Label
Bästa klädbutik:
Assembly Label och Afends är två australiensiska klädmärken som både har fina kläder och lyckats med att skapa en behaglig butiksmiljö.
The History Store
Bästa inredningsbutik:
Inredningsbudgeten var av storlek student vilket gjorde att vi höll oss till ett rejält besök på IKEA. Trist men sant. Såklart kollade vi lite inredning men det var även det mestadels vintage.
Foodtrucks
Bästa restaurang:
Jag är inte så mycket för fine dining. Rekommenderar istället att testa massvis med food trucks och ta med till behagliga platser. Eller uber cheats.
Project 281
Bästa café:
Finns otaligt många bra. Project 281 Café är ett sådant ställe. Higher Ground ett annat.
The croft institute
Bästa bar:
The Croft Institute, inspirerat av ett laboratorium är trevligt. Jungle Boy, gömd bakom en kylskåpsdörr är också mysig. Arbory Afloat som ligger och flyter på Yarra River i Melbourne kan också få en shout-out.
Yay Yah
Bästa klubb:
Stämningen på Yay Yah’s är nice. Särskilt på Thursgays.