top of page

Henrietta Fromholtz om psykisk ohälsa — våga känna

Henrietta Fromholtz, 28 år är inte bara CEO på shoppingplattformen Courate; hon driver också en blogg, youtube kanal och är mycket aktiv på Instagram. Hennes innehåll är till största del fokuserat på mode och livsstil. Hon pratar även mycket om psykisk ohälsa - något som hon själv har haft problem med. I denna intervju får ni läsa om hennes tankar.


Foto: Henrietta Fromholtz


Psykisk ohälsa är ett vanligt problem bland unga och du har själv kämpat med detta! Vad tror du var det som gjorde att du drabbades av sjukdomen?

— Jag tror mycket har handlat om att jag inte har känt mig själv tillräckligt bra. Frågorna: "vem är jag egentligen" och "är jag bra utan min prestation" har varit jobbiga frågor att hitta svar på. 


På vilket sätt drabbades du? 

— Jag insjuknade i anorexi när jag var 20 år och några år senare drabbades jag av generaliserat ångestsyndrom (GAD) som ledde till lätt framkallande panikångest. Från Henriettas instagram.Nämn några tankar som kunde röra sig i ditt huvud?

— Vem gillar mig egentligen?

— Jag är inte bra om jag inte är bäst!

— Varför är jag inte som alla andra?


Påverkas du fortfarande idag av liknande tankar? Hur tacklar du det? 

— Att ha genomgått två jobbiga faser med psykisk ohälsa har lärt mig MASSOR! Jag hade inte varit den jag är idag utan dessa processer. Jag kan nog som de flesta ibland fråga mig själv varför jag inte är bättre, men idag har jag hittat metoder som hjälper mig att lämna dessa tankar och jag har lärt mig att älska det som är. När insåg du att du var sjuk? 

— Att jag hade Anorexia insåg jag knappt förens min familj skickade mig på behandling. Min ångest blev tydlig efter 10 akutbesök på 2 månader och jag fick träffa en fantastisk läkare. 


Vem var Henrietta då och vem är Henrietta idag? 

— Hon var en stark tjej, men som brydde sig för mycket om vad sin omgivning tyckte. Idag är jag en ännu starkare tjej, med starkare och tydligare värderingar, som vet sitt egna värde och skiter fullständigt i vad andra tycker om mig som person (om jag inte är dum förstås). Jag är jag! Gillar du det inte så är vi inte en match. Jag är en varmare person idag som uppskattar mer små saker i livet. Jag har också släppt min kontroll och älskar spontanitet. Tidigare ville jag planera allt, allt och allt så jag kunde prestera på topp, men idag får det bli som det blir och oftast blir det toppen! 


Hur såg du på dig själv då tillskillnad från idag? 

— Jag kan bara säga att jag är så sjukt stolt över min person! Jag har blivit en så mycket mer medveten, förstående och sårbar person. Jag älskar det! 
Om du hade kunnat gå tillbaka i tiden och säga något till dig själv, vad hade det varit? 

Skit i vad alla andra tycker och våga KÄNNA! Våga vara sämre, för du kommer inte dö av det. Att bli smalare kommer inte hjälpa dig vinna och att jobba dig in i en vägg kommer inte få dig att se bättre ut. Andas!


Du har även mött andra som har varit sjuka eller drabbade, kan du se några likheter mellan dessa personer? 

Jag har träffat flera och mycket som jag har förstått det ligger i det jag precis berättat om mig själv. Man är inte nöjd för att man enbart ser allting utifrån och inte inifrån sig själv. Har du något tips till hur man skall börja älska sig själv? 

Hatar du din kropp? Dansa naken framför spegeln, dammsug i underkläder och lev ut ditt liv. Då kommer du glömma bort din kropp och inse att det är din person och livet som får dig att må bra. Gillar du inte dig själv? Umgås med människor som enbart vill dig väl, skit i alla som pratar skit om människor och själva inte mår bra. Fokusera på att omge dig av fantastiska människor.  Är det kaos i ditt liv - gå Kognitiv beteendeterapi (KBT), det har hjälpt mig massor!
Vad kan närstående och samhället göra för att hjälpa den drabbade? 

Närstående: Förstå, bara förstå och ha tålamod. Våga prata om problemet med personen och försök inte ge massa tips utan bara lyssna och att finnas där i vått och torrt. När det kommer till samhället är det för stort att svara på! Det finns för mycket att göra här att jag inte vet var jag ska börja. Som exempel, gör det lättare för människor att må bra på arbetet, få tillgång till läkare som FATTAR (finns för många som skrattar bort) och lär ut i skolan. 


För att sammanfatta Hentriettas tips, är det viktigt att du inte tar på dig hela ansvaret för att personen skall bli frisk, det är inte ditt jobb. Men det hjälper att du finns där för personen och lyssnar på vad de har att säga. Gör småsaker för att få personen att må bättre och hjälp personen att få RÄTT hjälp.

Comments


bottom of page