top of page

Hemma hos Johanna Backman

– Jag har samlat små fynd sen jag var liten. Det tar tid att bygga upp ett sånt här hem.


Längst upp i ett gult gammalt 90-tals hus i Varberg bor Johanna Backman, smyckesdesigner och entreprenör. Fastän att utsikten sträcker sig utöver en småstad och Kattegatts vatten, tror man att man har kommit till en liten lägenhet i södra Italien. Det är också precis den känslan som hon vill åt.


– Jag funderare först på att byta kaklet i köket, men sedan slog det mig att det påminde om hur det har sett ut i köken jag besökt i Italien. Då bestämde jag mig för att älska det!


Det är inte bara kaklet i köket som får ens tankar att hamna söder i Europa. När man öppnar skafferiet är det som att man kommer in i liten italiensk mataffär. Fyra sorters pasta, krossade tomater och en burk med torkad basilika - det är det som står på hyllplanen.

I köket finner man även "the cocktail-hours" gömma; barvagnen. När Johanna får ansvar för att fixa drinken blir det en besk sådan med campari i grunden.Något som genomsyrar Johannas hem är alla detaljer hon lyckats binda samman till en gemytlig oas. Det är nästan så att man får följa med på en tidsresa bara man går runt i lägenheten; nästan alla detaljer är second-hand-fynd som hon samlat på sig sedan hon var liten.


– Jag har alltid haft en fascination för statyer. Tanken att varje staty symboliserar något. Att det är någon som stått och tillverkat dom, det inspirerar mig.


Johanna förklarar att hon brukar gå runt i små second-hand och vintageaffärer så fort hon får chansen och hittills har hon besökt butiker runt om i hela världen. Hon brukar även spendera tid inne på blocket. Dels för att finna inspiration, men också för att se till så att hon inte missar något som skulle förgylla hennes hem ytterligare.


– För några år sedan satt jag inne och bläddrade på sidan som vanligt när jag plötsligt fick syn på denna fantastiska möbel. Jag var bara tvungen att köpa den, säger Johanna och syftar på det antika spegelbord som står i vardagsrummet.Hemma hos Johanna är det okej att gå runt med skorna inomhus, men helst skall man ha på sig ett par flådiga skor. Gärna ett par klackar för att känna sig extra fin.

Det senaste fyndet finner man i sovrummet; en sänggavel som hon suktat efter i månader. Flera gånger har hon besökt samma butik och drömt om att få ta med sig den röda trappgaveln hem, men det var bara för några veckor sedan som hon beslöt sig för att köpa den.
I sovrummet finner man även Johannas klädförvaring. Såklart även den bestående av second-hand-fynd. På en gammal byrå står väskorna uppradade och bredvid har hon sin samling solglasögon. Allt från Prada till ett par som hon hittade för tio kronor. Accessoarerna är inte till för att gömmas utan det lyser upp rummet som små inredningsdetaljer.

Man lämnar inte Johannas hem utan att bli bjuden på en kopp kaffe, åtminstone inte om klockan är innan tre på eftermiddagen. Vid senare tidpunkt blir Johanna själv nämligen allt för påverkad av koffeinets rus. Då är det större chans att då får smaka på hennes beska drink istället.

Comentários


bottom of page