top of page

Frisör på dagarna och drag-queen på kvällarna

Han vann ”Drag-Queen of the year ” 2019, vart aktiv preformer i 20 år och har en You Tube kanal med flera tusen följare.Peter Svensson jobbar som frisör på dagarna och som Drag-Queen, Cherry Wilder på kvällen. Peter gick ut preforming art-school år 2000 och har vart aktiv ”on and off” i cirka 20 år. Men som Cherry Wilder har han stått på scenen sen 2014.

Vem är Peter?

— Jag är driven, glad, lojal, nojig, trevlig.


Vem är Cherry Wilder?

— Jag tror att Peter och Cherry inte är långt ifrån varandra det är liksom hela karaktären Cherry Wilder som är uppbyggd på mig (Peter), men man kan ta ut svängarna så mycket mer genom henne. Är du snäll mot henne är hon snäll mot dig tillbaka.

Hur föddes Cherry?

— Det var något jag skapade, dels för att jag saknar den sorts karaktären i drag-världen. Jag är inte transgender eller transsexuell det här är ren teater! Det kan vara ganska vasst och bitchigt i drag-queen världen och dom egenskaperna har inte Cherry, om hon inte måste.

Peter har jobbat som musikalartist i 10 år, både utomlands och i Sverige. Efter det kom han in på restaurangbranschen en sväng i Sverige (vilket inte var något som Peter trivdes med). Han började sakna det kreativa igen och det var då Cherry Wilder kom in i bilden. Peters vän Daniel håller på med drag och det var han som föreslog att Peter skulle börja med Drag-Queen.

”Du borde göra drag, du har sången, du har dansen du har allt. Så kör på!” Sa Daniel till Peter.

”Aldrig någonsin, du kommer aldrig att se mig i klänning eller smink, jag kommer inte se klok ut!” sa Peter.

En dag var dom hemma hos Daniel och han provsminkade Peter. Han kollade sig i spegeln och blev positivt överraskad.

— Jag blev mer fascinerad av vad ”make up” kan göra och hur det kan förändra ens utseende.

På den vägen började det, Peter började köpa sitt eget smink och satte sig framför You tube kameran. Han spenderade säkert tiotusen timmar på att ”gör om och gör rätt” videos. Peter är inte utbildad ”makeupartist" men det var inget som stoppade honom till att bli proffs.Vad för svårigheter har du mött som Cherry?

— Tack och lov så har jag inte mött så mycket hat eller rädsla, kanske någon religiös kommentar här och där på nätet från människor som inte förstår, men på nätet har det annars varit väldigt lugnt med ”nättroll” det har mer varit människor som är positiva kring det jag gör. Men en annan svårighet är lösögonfransar vem har inte någonsin bråkat med att sätta på dom.

Namnet Cherry Wilder kommer från två karaktärer i en serie och från en film som han brukade kolla på under hans uppväxt. Det finns en tv-serie som heter "Twin Peaks" och i den serien finns det en karaktär som tar ett körsbär och slår knut på stjälken i munnen. Detta scenariot fastnade i huvet på Peter och det var där ifrån han tog namnet Cherry. Namnet Wilder kommer från en film på 80-talet som heter ”Den vilda jakten på stenen”, där huvudrollsinnehavaren hetter Joan Wilder. Peter tyckte om hela hennes karaktär och det var på det viset namnet Cherry Wilder skapades.


Vad betyder nakenhet för dig?

— När jag hör ordet nakenhet betyder det att våga vara naken inför människor, inte vara naken utan kläder utan att visa upp vem man faktiskt ÄR och vem man vill vara. Jag tror att det är i sådana lägen människor mår som bäst, att vara ärlig och öppen utan att ha en rädsla av vad folk skall tycka och tänka. Detta tror jag är mänsklighetens största problem. "Jag kan inte göra det här, för vad skall dom säga eller tro?" Detta kämpar nog de flesta med, tror jag!


— Jag tror att det är viktigt att vi människor gör det vi vill göra, för det är i dom lägena som jag tror att det är det man ska göra. Vill du mer än någonting annat jobba på ICA supermarket, då skall du göra det även fast folk runtomkring dig säger: Har du inga högre ambitioner? Alla har inte samma ambitioner på det sättet och det betyder inte att man är sämre på något sätt.

När känner du dig naken?

— Jag kan känna mig väldigt naken när jag står på scenen, nu låter det som jag jobbar med något helt annat men när jag står på scenen och uppträder är det en bekväm nakenhetskänsla i och med att jag älskar att stå där och känna den med ”publiken”. Jag kan också känna mig naken när jag sitter framför You Tube kameran, men där är det mer ett val i och med att jag redigerar filmerna efteråt. Men när jag står på scenen känner jag mig som mest ”exposed”.

Hur känns det att uppträda efter alla dessa år?

— Man blir fortfarande nervös när man skall gå upp på scenen, i alla fall ”healthy” nervositet. Inte så att jag går och spyr men adrenalinet finns där. Jag kommer ihåg förra sommaren då jag fick sjunga på invigningen av pride i Stockholm, då var det live och jag hade en 30-mannakör bakom mig. Jag kommer ihåg att jag var så nervös när jag skulle gå ut på scenen, men så fort jag stog där var det lixom, ”This is what i do”.Hur påverkas du av sociala medier?

— Jag som ser mig som en vuxen "sensible" person, känner mig väldigt påverkad av alla tankar som är runtomkring. Då jobbar jag ändå med sociala medier som är en stor orsak till kritik och pressen som finns över os. Vi är "menade" att leva det "perfekta" livet. Men man får bara försöka hålla sig på banan och vara sann mot sig själv, för att låta lite som en ”fortune cookie”.


Har du några rädslor?

— När det kommer till fobier så gillar jag inte clowner, vilket kanske är lustigt med tanke på den mängden smink jag själv tar på mig varje gång jag blir Cherry. När det kommer till rädslor är jag mer rädd för ”riktiga” saker som sociala orättvisor, kriminalitet eller identitets bedrägerier, det tycker jag är läskigt.

Vad gör du för att övervinna rädslorna?

— För det första försöker jag hålla mig borta från cirkusar. Sen försöker jag att aktivt vara en bra människa och kämpa emot sociala orättvisor och använda den plattformen jag har för att främja bra saker speciellt nu förtiden då det är kaos, käns det som. Sedan har vi alla ett ansvar om att sprida det man själv tycker är rätt.

Vad skulle du säga till dom som påverkas mycket av omgivningen?

— Detta låter åter igen som en ”fortune cookie” men försök och blocka ut vad du tror alla andra skall tänka och tycka. Gör det du känner att du vill göra men ta ett steg tillbaka och tänk efter, kan jag stå för det här om 10 år?. Åk inte till "love island" och ha sex i TV bara för att du vill bli kändis. Jag dömer ingen men jag tror inte att det är en bra idé. Slutligen var sann mot dig själv och ta för dig, för världen funkar så.留言


bottom of page