top of page

Från fullsatt arena till tom teater — karriären växer

Rubriken må låta ironisk, men faktum är att den stämmer. För Anna Sofia Monroy som var med i Idol år 2015, växer musikkarriären så att det knakar. Hon har hittat sitt rätta sound och hon har nu en ny EP på gång. På grund av corona får hon underhålla sina fans med streamingspelningar från när hon uppträder utan publik, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Målet är att spela inför fullsatta arenor någon dag igen, så som hon gjorde när hon var med och tävlade i Idol.
"När ett intresse upptäcks så räcker det inte med lagom för mig. Jag vill vara bäst!"

Du är kopplad till att vara en musikartist men det är inte många som ser vem som är personen bakom artisteriet. Du vaknar en morgon och har tappat rösten helt. Vem är du då?

Utan min röst hade jag nog fortfarande varit otroligt bestämd, målmedveten och präglad av ett smått (läs: stort) kontrollbehov. Jag försöker hålla mitt artisteri relativt nära mig själv som privatperson, så förhoppningsvis hade det inte varit en jättestor skillnad på mig. Men jag har ganska lätt att utveckla intressen för olika saker, och när ett intresse uppstår räcker det oftast inte med ”lagom” för mig. Jag vill vara BÄST. Så jag vill tro att jag hade hittat något annat att sysselsätta mig med om det skulle inträffa, och att jag hade utvecklat en annan dröm att sträva efter. Men förhoppningsvis kommer det aldrig behöva ske.
"I'm losing my mind every time you remind me

With your pretty face, right by my side

A little too much, a little too scared

To show you what you really mean to me"

— Cautions, Anna Sofia Monroy
Fem snabba:


Det här gör jag aldrig om igen…. Gud. Svårt. Typ kanske hmmm… ett matteprov? :/


Det här måste jag testa…. Världsturné!!!!!!!!


Den här låten sätter jag på när jag står i duschen… Master Blaster av Stevie Wonder…. Eller mexikansk mariachi…..


Denna person har vart min inspiration för musiken.… Stevie Wonder <3


Det här måste jag göra innan jag går upp på scen… Katastroftänka. Det går inte en enda spelning utan mitt kära katastroftänk.
"Jag skulle ju faktiskt också bli popstjärna!"

När var första gången som du upptäckte att musik var din dröm?

Komiskt nog var det när jag var väldigt liten. Jag var väl åtta år eller nåt sånt, och var hemma hos min bästa kompis efter skolan. Hon hade en mikrofon med ett stativ i sitt rum och vi brukade låtsas att vi var popstjärnor. En dag sa hon att hon skulle bli popstjärna när hon blev stor, och jag tror att det var då det startade för mig. Jag skulle ju faktiskt också bli popstjärna! Så jag bestämde mig där och då, och sedan dess har det bara fortsatt.


Vad var brytpunkten mellan att ha ett intresse för musik och att utöva det som profession?

Det där är en sån himla svår fråga. Jag antar att det tekniskt sätt måste ha varit när jag hade mitt första betalda gig hemma i Luleå på ett museum. Det var då jag insåg att jag faktiskt kunde utöva mitt intresse och dessutom få betalt för det! Men det var inte förrän efter min Idoltid som jag startade eget bolag och det var först då jag egentligen började jobba med det på riktigt, på sidan av gymnasieplugget då såklart. Men än idag har jag svårt att kunna se det som ett jobb i och med att det fortfarande är mitt största intresse, så jag antar att det bara är en bonus att det faktiskt är mitt jobb också.Filmad av Sebastian Sandblad


"Ens undermedvetna talar med en om saker som man ibland kanske inte alltid har förstått eller lagt märke till förrän efter att låten är klar."

Hur speglar musiken dig?

Oj, vilken komplex fråga. Jag ska försöka hålla mitt svar någorlunda kort och förståeligt.

Min musik speglar väldigt mycket vilken sinnesstämning jag är i när den skrivs. Varje gång jag åker till studion för att skriva så bär jag med mig en viss energi som så småningom mynnar ut i en låt, oftast utan att jag ens märker det. Det är häftigt på något sätt, som att ens undermedvetna talar med en om saker som man ibland kanske inte alltid har förstått eller lagt märke till förrän efter att låten är klar. Vissa gånger går det enkelt och fort, andra gånger är det tradigt och långdraget. Men jag försöker gång på gång att intala mig att det är okej. Ibland kanske man helt enkelt inte är redo för vad ens undermedvetna vill ha sagt.
Är det viktigt för dig att vara unik/ skilja sig från mängden?

Jag skulle inte riktigt vilja säga att det viktiga för mig är att vara unik, utan det viktigaste för mig är att vara sann mot mig själv, både som artist och i mitt privatliv. Därför är det väldigt viktigt för mig att min musik och mina texter känns och faktiskt är äkta, att det är verk jag kan stå bakom idag men även om tio år. Det leder ju i sin tur till att de flesta låtarna jag skriver blir väldigt personliga, eftersom att jag skriver texterna utifrån mina egna erfarenheter, upplevelser och känslor. Alla människor är olika och unika i sig själv, så är det ingenting jag känner att jag aktivt strävar efter. Så länge man är sann mot sig själv och är den man är utan att försöka ändra och polera det så mycket, tror jag att man blir unik och skiljer sig från mängden automatiskt.


Anna Sofias idolaudition. I tävlingen kom hon på plats 12.Vad bär du med dig från idoltiden?

Idolresan har varit så givande på många sätt och vis. Dels så fick jag en helt annan scennärvaro, och i samband med det lyckades jag hitta mig själv i musiken och förstå vad det var jag själv ville skapa för musik. Jag blev kameravan och lärde mig extremt mycket om mig själv som person. Sen pratar ju de allra flesta om dippen efteråt, när man åker ut, och den fick jag smaka på rejält. Jag åkte tillbaka hem, satte mig i skolbänken och skulle räkna matte igen. Jag tyckte inte att det var särskilt kul om jag ska vara ärlig, vilket jag tror eldade på min drivkraft till att börja jobba ännu hårdare. Jag insåg att ingen skulle göra jobbet åt mig.
Hur har du utvecklats rent soundmässigt sen du började med musik?

Min allra första låt som jag släppte var under ett annat projekt, och det soundet var väldigt poppigt och elektronisk om man jämför med det jag gör just nu. Jag tror att jag kände ganska snabbt själv att det inte var ett sound jag egentligen ville göra, och därför avslutade vi det samarbetet ganska snabbt. Jag har alltid känt att soulmusik har en speciell plats i mitt hjärta, det är något med liveinstrument och blås som gör mig alldeles svag. Så jag tror att jag med tiden har dragit mig allt mer åt det hållet. Jag gillar inte att säga att jag skriver popmusik, men den finns såklart med där i mina låtar. Så jag har absolut utvecklats rent soundmässigt. Mitt sound i nuläget skulle jag säga drar mer åt modern soul-hållet med inslag av pop."Det är något med liveinstrument och blås som gör mig alldeles svag"I början av sommaren släppte Anna Sofia några klipp på Youtube från när hon sjön live utan publik. Detta som ett alternativ under corona-tider.Hur är det att stå och sjunga utan publik?

Overkligt och samtidigt lite absurt. Att få stå och framföra min egna musik på Scalateatern var otroligt kul och det hade varit hur fett som helst att få uppträda där live med publik såklart, men ska jag vara ärlig så var det väldigt mäktigt att stå där med helt tomma läktare också. Det kändes filmiskt på något sätt.


Har du några kommande projekt igång?

JAAAA!!! Jag håller just nu på att jobba med min kommande och första (!!!) EP någonsin. Jag är så himla taggad och samtidigt skitnervös inför det släppet. Jag vill inte avslöja allt för mycket, men jag kan lova er att det kommer bli fett! Så håll utkik för det vill ni inte missa!Psst. Så länge... håll utkik på hennes instagram för senate uppdatering.

Comments


bottom of page