top of page

Från en drömig balkong i Paris - Agnes Gustafsson

Agnes Gustafsson, 23 år, må vara uppväxt i Varberg men hennes aura skriker Paris. Det här "kreativa och spontana", så som hon själv beskriver staden, är två egenskaper som också passar som handen i handsken när man talar om Agnes. Behöver vi egentligen ens avslöja mer än att säga att hon jobbar som Sales Stylist för klädmärket Anine Bing i Paris?


Foto: Privat


Så hej Agnes, berätta lite om vart du befinner dig just nu när du svarar på detta?

Oh, Bonjour! För närvarande befinner jag mig på min balkong, med utsikt över Le Marais hustak. Det är en fin ljummen sommarkväll & jag hör surr nerifrån brasserierna på gatan. Jag studerar grannarna där ett gäng sitter på hustaket & skålar i solnedgången, en annan granne står & kysser sin amour i köksfönstret.


Fem snabba


Vilken låt spelar du på högsta volym när du är ensam hemma?

Mina närmsta vet att jag är svag för Paid My Dues med Anastacia. En av mina främsta talanger är att jag kan sjunga hela låten, jag sätter speciellt sista tonen.

Du får beställa en drink i baren, vilken beställer du?

Un cosmopolitan, s’il vous plaît.

Du har försovit dig och ska iväg på ett viktigt möte, vad är det som du prioriterar först?

Det är katastrof om jag glömmer att slänga ner mitt lypsyl i fickan.


Du får välja ett plagg i den garderob som du får bära i resten av ditt liv, vilket väljer du?

För resten av mitt liv vill jag bära min beiga Tôteme-klänning, den gör mig svag. ”Trés chic Madame!” ropar fransyskor i förbifarten.

Du har bjudit över dig dejt på middag, vad lagar du för mat?

Mitt franska kök når inte kriterierna för en lyckad middag. Vi kör istället på att fransmannen hämtar upp mig på sin vespa, så åker vi tillsammans till Chez Janou bakom Place des Vosges. Moules gratinées á la Provencale till förrätt, därefter beställer vi in tagliatelles aux escargots , delar mousse au chocolat till efterrätt & et voilá!
Du flyttade ju till Paris för ett tag sedan, vad var det som gjorde att du lockades att flytta dit?

Jag lockades av att exakt allt kan hända i Paris - så känns det som varje dag när man lever här. Håller knappt koll på vilken dag det är! Möjligheterna för det jag känner passion för var en stor drivkraft. Paris kryllar av konstgallerier, vacker arkitektur & givetvis modets huvudstad.

Flyttade du helt ensam?

Föll pladask för livet á la Parisienne när jag anlände till Paris på egen hand under några månader efter studenten. För ett år sedan ansökte jag till en sommarkurs på ESMOD för att studera stylisme & fashion business. När jag ser tillbaka på att jag vågade flytta helt själv, så slår det mig att jag aldrig tvekat på att det inte skulle bli annat än underbart. Mina drömmar har varit för stora för att ens stanna upp & reflektera. Så länge det känns fint i hjärtat, så chansar jag.


Skulle du säga att Paris är lika drömmigt som det verkar?

J’adore Paris eftersom det är exakt den klyschan om parisiska drömmen. Street style spottar du när du sitter front row på ett brasserie, eftersom parisiennes möblerar sina stolar ut mot gatan vilket är världens modescen. Jag svänger förbi bageriet nedanför min port varje morgon ”Bonjour Madame, je voudrais un croissant et un pain au chocolat, s’il vous plaît!”


Tar vespan till Île Saint-Louis för en lunch vid Seine. Avnjuter rödvin, baguette, ost & vogue l’originale på balkongen i Le Marais alldeles för ofta. Efter en dag som stylistassistent för en Vogueplåtning i en studio i Paris, serveras det pasta med salt för att få ekonomin att gå runt. Kontrasterna är charmiga.

Vad skiljer Paris och Frankrike mest från Sverige?

Vad som skiljer Paris mot Sverige är att det finns mer utrymme för spontanitet & kreativitet i Paris. Fransyskorna kommer sent till möten eftersom hon dricker sitt morgonkaffe på sitt café i lugn & ro med ett ”I woke up like this”-hårsvall. Det är inte strävan efter det perfekta livet. Man lever varje dag, & inte bara för helgen som många svenskar tenderar att göra. I skrivandes stund är vi i full planering inför att fira midsommar, så att fransyskorna förstår hur ljuvlig tradition vi har i Sverige.


Du jobbar ju för Anine Bing där, berätta lite om det? Hur fick du jobbet och hur tycker du att det är?

Känner en sån tacksamhet för möjligheten att vara med under utvecklingen hos ANINE BING & skapa personliga relationer med kvinnorna som bär kläderna. Jag älskar när en kund säger att hon känner sig självsäker när hon bär sina ANINE BING -kläder, vilket är visionen Anine har när hon designar. Kläder ska få dig att känna dig powerful! Älskar att komma till jobbet varje dag.


För att backa tillbaka bandet, så var mina nära & kära säkra på att jag skulle stanna i Paris. Jag skickade in mitt CV, chansade & flyttade tillbaka till Paris efter två veckor hemma, med inställningen att allt löser sig väl på plats. Jobbade i ett showroom under Paris Fashion Week & assisterar ibland en stylist under plåtningar. Nöp mig i armen när dom ringde & frågade om en arbetsintervju hos ANINE BING - sen visualiserade jag mig i rollen. Hade ingen annan tanke än att jobbet är mitt!

Har du lärt känna mycket folk sen du flyttade till staden? Hur har du lärt känna dem?

Jag umgås mest med mina kollegor , min svenska chef & två fransyskor. Vi spenderar dagarna ihop, efter jobbet tar vi gärna ett glas vin & äter en god middag tillsammans på ett brasserie i kvarteret Le Marais där butiken ligger. Ni kan hitta oss på hôtel Les Bains dansgolv sena nätter. Umgås även med några svenska, en av mina närmsta i Paris är en fransk/italiensk killkompis som jag har bott ihop med. Lärt känna dem genom gemensamma vänner.


Vad är ditt bästa versus konstigaste minne från efter det att du flyttade till Paris?

Åh, Paris slutar aldrig att överraska mig. Staden i sig får fram känslor jag inte visste att jag kunde känna genom alla nya möten med människor & platser man får upptäcka! Är det okej att lämna frågan oberörd med vad som händer i Paris, stannar i Paris? Merci!

Hur är saknaden efter ”hemma”?

Jag saknar att ta cykeln ner till havet inom fem minuter för ett svalkande dopp. Saknar så att laga egen pasta med mina bästa vänner & kunna gå hem till familjen för en söndagsmiddag. Det är så viktigt för mig att vårda om mina relationer hemma i Sverige. Den mest underbara känslan är dock att jag vet exakt vart i hjärtat jag har dem. Jag hade gett upp livet i Paris på en gång om jag inte kände att jag har en stor trygghet & stark stöttning från mina nära & kära hemifrån.

Vart ser du själv om tio år?

Åh, jag tänker följa min magkänsla & lyssna till mitt hjärta. Så länge jag har passion för mitt jobb, kanske stadgar mig med kärleken i mitt liv & trivs i Paris som jag verkligen känner mig som hemma i, så kommer jag att stanna. Drömmer mig dock söderut, tänk dig lavendelfälten i Provence eller ett dopp i Côte d`Azur varje morgon…

Vad är ditt främsta tips till någon som vill flytta utomlands?

Mitt främsta tips till någon som går i tankarna att flytta utomlands, är att chansa & våga så länge du tror på dig själv!


Agnes Paris guide


Bästa område/gata:

Le Marais, kvarteret jag bor & jobbar i- älskar att jag bor fem minuter från île Saint-Louis som är en otroligt vacker ö vid Notre Dame.

Bästa vintage-affär:

I Jardin du Palais-Royal finner du vintagebutiker med noga utvalda klassiska Chanel, Dior & Céline.

Bästa klädbutik:

ANINE BING, givetvis! 18 Rue des Coutures Saint-Gervais, bakom fantastiska Musée Picasso i Le Marais.

Bästa inredningsbutik:

Hos Castor Fleuriste inhandlar jag vackraste blommorna till min studio & hos galleriet Le Sentiment des choses suktar jag efter chicaste inredningen. Dessa ligger på rue Debelleyme.

Bästa restaurang:

På Hotel Côstes avnjuter du french fries serverade på en pedestal, med Valention’s creative director Pierpaolo Picciolo som sällskap vid bordet bredvid. Passa på att tappa ett glas i marken (sann historia men ren otur) så fångar du hela modelitens ögon på dig. Restaurant Derrierè är en typisk chic fransk restaurang som är en stor favorit, dem bjuder på en fin innergård & ett hemligt rökrum med chica kristaller.

Bästa café:

Om jag vill leva mig in som Le Parisienne tar jag vespan till Saint-Germain-des-Près & avnjuter La Palettes uteservering. Circus bakery serverar dem läckraste kanelbullarna när den svenska cravingen tar över.

Bästa bar:

På Hotel National des Arts et Metiers rooftop avnjuter du utsikt över Eiffeltornets glitter, quartier Le Marais hustak & vackra Sacre Coeur till toner av franskt skvaller, med en moscow mule i handen.

Bästa klubb:

Le Carmen har bjudit på många danssteg i takt med att solen går upp. Känslan är som att du befinner dig på en hemmafest i en fransk fantastisk lägenhet i Montmartre.

Comments


bottom of page