top of page

Ett behov av att skapa - Faramarz Gosheh

Han gick från att drömma om att bli fotbollsproffs till arkitekt, nu vill han skapa och föra en historia genom stillbild och film för resten av hans liv.


Fotograf: Mika Aberr


Ålder: 26 år

Namn: Faramarz Gosheh

Titel: Regissör, fotograf,

Representerad av Camp David Film 

och Grundare av Noor Studios.    

Stad: Göteborg

Signum: Kakälskare


Faramarz Gosheh (Farra) är grundaren av Noor Studios, som han startade för ungefär fyra år sedan. Han arbetar tillsammans med sin kollega My Jarstig som koordinerar, sätter budgetar och tar hand om det mesta kundsnacket.


Noor Studios är ett filmproduktionsbolag, som producerar reklamfilm och rörligt innehåll till olika typer av ”brands”. Framförallt jobbar dom genom reklambyråer runt om i Sverige mot varumärken som Volvo Cars, Warner Music, Hasselblad, DB Schenker bland annat. Utöver det kommersiella arbetet tillkommer en del passionsprojekt, vilket kan innehålla exempelvis musikvideos. Sedan februari är Faramarz som regissör representerad av Camp David Film i Stockholm.


Hur startade du Noor studios?

— Jag har alltid gillat att skapa! Men när jag var yngre drömde jag om att bli arkitekt eller fotbollsproffs. Efter gymnasiet tog jag ett sabbatsår och började jobba på IKEA. Jag tjänade egna pengar och köpte min första kamera som inte var morsans. Under gymnasiet var det oftast hennes kamera som användes.


Min mamma är konstnär och har jobbat mycket med politisk konst. Hon har bland annat visat kvinnosituationen i Iran genom hennes starka oljemålningar. Hon har haft en politisk agenda och velat skapa debatter och ett provocerande på samma gång. ”Så, shout out to mom”. Jag har nog haft med det i bakgrunden under min uppväxt.

Fotograf: Alexander Lindblad


Farra lärde sig själv att fota och han har alltid varit en driven person.

— Vimmelfoto var "the shit" 2013 men idag är det inte en lika stor hype. Jag började fota på Yaki-da, Excet, Nefertiti, typ alla nattklubbar och event som var inne och ute då. Det var en bra skola för mig att lära sig fota i dåligt ljus, folk är fulla och ibland är det stökigt men du skall ändå få det att se bra ut.

2013 Startade han sin enskilda firma och det vad då allt började rulla på. Allt ifrån möbelföretag till byrås i Stockholm ville att Farra skulle fota för dom. Det blev en snöbollseffekt som växte och växte. Farra fick testa på att fota massor av olika saker som han inte hade fotat förut. Han tacklade det genom att kolla Youtube videos ”How to shoot interior” etc. Farra tyckte det var tacksamt att starta företag i Göteborg på grund av stadens klimat. Man behöver inte armbågar sig fram för att få ett namn på samma sätt som i större städer.

— Min inställning i början var ”bara ta allt” och göra så mycket som möjligt. För sedan vet jag vad jag tycker är roligast och vad jag är bäst på. 2016 kände jag att jag borde skala upp lite och anställa så jag startade ett bolag. Målsättningen med Noor Studios var att kunna ta till sig större filmproduktioner och göra saker på en högre nivå.

Vad är roligast att jobba med?

— Att både jobba med större tyngre kommersiella jobb och mindre passionsprojekt, den kombinationen tycker jag är ”svin nice”. Då får man båda delarna med att rediga seriösa och måldrivande projekt men också lösa projekt där du kan utforska ditt bildspråk och experimentera mer. Det kart att jag älskar att jobba med kommersiella projekt men det är skillnad på kommersiella Project och kommersiella projekt. Vissa blir man anlitad för att kunden vill ha "Farra´s touch” och andra blir man anlitad för att man kan ta "nice" bilder. Jag känner mig lite ärad och lite ego när jag får en kund eller byrå som har hittat mig för att dom vill ha en viss look och känsla. Dom jobben blir oftast lite roligare.


Fotograf: Linus Hellström 


Vad innebär ”Farra touch”?

— Jag tycker det är svårt att säga det själv ibland. Jag tycker det nästan är lättare när folk märker det utifrån,


” Ah fan, jag såg denna bilden Farra, det är du som har tagit den va?”


Det där är en väldigt fin komplimang!

Men jag tror att sedan dag ett har jag alltid gått igång på känslan av att det känns som att bilden lever. Att det inte känns för konst-lagt eller forcerat. Jag gillar också när det flörtar lite med det abstrakta, surrealistiska och mer åt det drömliga hållet.

Fotograf: Martin Simonic 


Vad skiljer att jobba med Noor Studios från många andra filmproduktionsbolag?

— Jag tycker det är superviktigt att kunden och byrån känner att dom får vad dom vill ha. Det är viktigt för mig att dom mår bra under hela projektet och arbetsprocessen. Jag vill känna att jag är lätt att jobba med och tror det har vart en liten ”Selling Point” för mig,

” Vi får fina filmer utav Farra, bra foton och oftast en bra och hög leverans på materialet”

Men jag tror det har mycket att göra med att jag är ganska lyhörd. Om man får prata lite gott om sig själv!

Farra har ingen utbildning inom det klassiska filmproducentyrket, utan han kommer från stillbilden och har lärt sig allt efter hand med rörligt. Improvisation har vart ett sätt han tagit sig fram på och genom det har han märkt att man kan göra väldigt fina saker med små medel.

— Jag tror inte på de traditionella sätten att göra film och de hierarkier som kan förekomma där. Om jag jobbar med någon stylist eller ljussättare och är ute på sett, är det väldigt viktigt för mig med stämningen. Vi skall kunna slå av och slå på men ändå känna att vi alla kan ta en kopp te eller öl efter inspelningsdagen.

Hur tror du den rörliga bilden har haft för effekt på människan och samhället?

— Det har skett en sådan stor utveckling på hur mycket rörligt det är i samhället. Bara från det då jag började 2013 till idag 2020 finns det ett helt annat behov av rörligt material. Rent arbetsmässigt märker jag att det är många som vill ha film men nivån skiljer sig sjukt mycket, allt från super basic till TV, bio och reklamfilms produktion. För bara några år sedan var inte glappet lika stort. Jag tror att en riktig bra berättelse alltid kommer att tränga igenom bruset, det är så jag naivt försöker intala mig själv.

Farra får mycket sin inspiration från filmer, vare sig det är från Vimeo, Youtube, Netflix eller bio. Han beskriver det som om att han får en nyans av någonting i en film. Han plockar sedan upp den och sätter visionen i ett projekt som han har på gång.

Generellt är jag nyfiken på människor, har nog alltid vart det genom att jag har rest mycket i mitt liv. Men jag märkte det speciellt när jag reste själv! Jag drogs till att prata med människor och kanske lyssnade mer än vad jag pratar generellt sätt, förutom nu då! Det är väldigt intressant att ta del av människors livshistoria och där igenom får jag mycket inspiration.Fotograf: Faramarz Gosheh


Vad får du din motivation ifrån?

— Man kan säga att jag har ett kall, där jag måste skapa. Jag vill göra saker som känns på riktigt vare sig det är glädje, hoppfullhet, ångest eller sorg, så vill jag att det skall kännas. Jag känner också ett kall på att föra en historia, i och med min brakrund i ett slags utanförskap. Jag känner inte riktigt att jag till 100% höra hemma bland svenskarna och inte heller bland iranierna eller nigerianerna där jag har mitt ursprung. Jag är någonstans mittemellan. Detta mellanförskap har jag dock börjat uppskatta och tycker det nu det är fantastiskt att vara alla delar. Jag får det bästa av flera världar! Det är bland annat det perspektivet jag vill få in i mitt skapande.

När jag började kontakta reklambyråer 2015 fick jag en lång lista på kreatörer i Sverige, då var det många efternamns med Ljungkvist, Persson, Andersson etc. Jag känner inget agg gentemot den majoriteten men jag vill ändra representationen. För hur skall vi tala mot Hassan som sitter i Hammarkullen om ingen har något från hans ryggsäck eller någon kunskap och kan relatera hans situation. Jag tror att vi måste ha massor av olika perspektiv och bakgrunder i kommunikationsbranschen för att innehållet ska kunna nå ut till alla svenskar.Fotograf: Martin Simonic 


Vad har du mött för respons kring ditt mångkulturella innehåll?

— Jag tror inte jag har vart så upp-front med det, om man kollar på mina filmer så är det en bra blandning på bakgrund, etnicitet, kön och hudfärg. Det är väl mitt undermedvetna som kommer fram om att det är en självklarhet att det är så.

Att "Black Lives matter” rörelsen har tagit sig hela vägen till Sverige gör mig superglad. Det är fruktansvärt med det som har hänt genom historien och vad som fortlöper än idag, men jag är glad över att det är på tapeten till och med i Sverige, ”asså WOW det är underbart!”. Jag känner att jag har kämpat hårt från mitt håll och försöker göra saker och ting så bra jag kan. Jag har nog behövt jobba extra hårt jämfört med andra pga. min hudfärg men nu känner jag en viss styrka och ”empowerment” över att jag skall FAN stå på mig. Jag skall våga ta plats!

Har du några drömmar?

— Mmh, jag har massor av drömmar! Jag har nog alltid vart en person som när jag gör någonting skall det vara på högsta nivå. Redan som 15 åring skrev jag ner en punktlista på hur jag skulle kunna nå spel-europa:

”Du behöver träna två gånger per dag, du behöver göra det, det och det Osv..”.


Det är ganska gulligt när jag tänker tillbaka på det. Det fanns något där som fortfarande finns idag!


Fotograf: Faramarz Gosheh


I början när Farra startade Noor Studios satte han upp tydliga kontinuerliga mål. Medan nu har han ett nytt tankesätt, han försöker känna och se en mer långsiktighet i sitt arbete.

— När jag jämför mig själv med seniorer som har samma profession som mig så märker jag att jag kommit en bra bit på vägen. Det får mig att varva ner lite och inse att det kreativa man gör är så sjukt ihopkopplat med en själv! Det kanske låter som en klyscha men det är så ihopkopplat med hur du som person utvecklas. Om du inte utvecklas och inte hittar nya vägar att gå så kommer dina kreationer bli ganska platta i längden. Att ha fasta konstanta mål funkar, men jag tror att du lätt kan bli utbränd och tappa dig själv och förlora ditt budskap efter ett tag.


Fotograf: Martin Simonic


Tror du att din nuvarande profession kommer vara något du vill jobba med resten av ditt liv?

— Ja! Men jag fattar också att man är under ständig förändring som människa. Men jag får ut så sjukt mycket utav det jag gör just nu så jag tror att det är inom denna genre jag vill vara.

Vad har ni för kommande Project?

— Jag kan inte säga för mycket om det idag men jag har en kortfilm på gång som jag tror kommer bli intressant. Det är ett passions-projekt som jag kommer driva på framåt sommaren/hösten. Jag kan inte ge er mycket mer info men det kommer bli något annorlunda från det jag gjort tidigare.

Comments


bottom of page