top of page

En målande historiefantast

Sandra blomén maschinsky, 28 år och har målat hela sitt liv, men är också väldigt historieintresserad. Som konstnär inspireras hon av färger, former, andra konstnärer, historia, folktro, sociala frågor och politik. Sandra drömmer om att en dag få starta eget företag och skaffa en helt eget studio där hon kan måla fritt och så småningom sälja originalverk.

Som liten målade sandra mycket precis som många barn, efter det hade hon skissat blyestskiss i perioder men fokuset var inte först och främst på målningen. När hon började grundskolan dämpade bildklasserna henne intresse av att måla. Att måla föremål utan uttryck på beställning var inget Sandra fann speciellt kul, och speciellt inte med en lärare som tycktes vantrivas i sin roll. Det fria skapandet har alltid varit vikrtigt för sandra och att få stå vid rodret själv och inte planera hennes verk i detalj, kravlöst. Det var för cirka tre år sedan som Sandra fann sig tillbaka till bildkonsten genom att nörda in sig på fritt broderi och "måla med tråd". Målandet blev en naturlig övergång i hennes liv efter det.


Om du vaknade upp en morgon och inte kunde måla vem skulle du vara då?

— Jag är en rätt rastlös person och hade jag inte haft det kreativa utloppet jag får i målandet hade jag förmodligen pysslat med något annat estetiskt. Jag måste skapa något och använda händerna då och då för att inte helt klättra på väggarna. Jag gillar att vara hemma och att få ta det lugnt men den rastlösa sidan blir än mer tydlig nu under pandemin. Broderi har jag länge tyckt varit kul, kanske hade jag sysslat med textilkonst eller keramik.

Berätta om din och Omas relation?

— Min mormor var en tysk konstnär vars målningar jag ofta beundrar. Hon tycks haft svårt att nå ut med sina verk och utan dagens sociala plattformar kan jag inte tänka mig hur svårt det måste ha varit. Hon gick dessvärre bort när jag var ganska liten så vi kan inte diskutera konst idag men jag minns att vi satt vid hennes skrivbord och att hon lärde mig hur ljus och skuggning fungerar. Förmodligen var det där som ett litet intresse växte fram.

Hur speglar ditt målande dig?

— Vad som sker runtomkring mig och inom mig syns i min konst. Hur är tonen i samhällsklimatet? Vart rör sig politiken? Hur mår jag idag? Vilka färger piggar upp mig just nu? Jag känner mig rätt nyfiken på saker och det tror jag starkt speglar sig i mina verk som ofta är i olika tekniker, färgkombinationer, teman och stilar, jag blandar hejvilt! Men jag gör detta för att det är roligt och nytt, jag är liksom fortfarande nykär i bildkonsten. Det är så himla roligt att testa nya idéer och inte följa någon mall.

Är skissandet din profession?

— Nej det är min hobby. Mina sålda artprints genererar inget direkt leverbröd på det viset men det gör inte heller så mycket då det inte är syftet med varför jag ägnar mig åt det. Vanligtvis studerar och jobbar jag. Studierna kommer vara min syssla i några år till och jag hoppas att min framtida profession blir arkeolog, museiintendent eller arkivarie, gärna i kombination med konstnärsyrke.


Vad inspirerar dig som konstnär?

— Färger och former. Andra konstnärer jag ser upp till. Historia och folktro. Sociala frågor och politik. Den kvinnliga kroppen och tabun. Mycket inspirerar mig till mina verk. Oftast vill jag testa nya grejer och utvecklas i mitt skapande, röra mig framåt och ibland få stå still. Att få nosa på sådant jag inte behärskar som semiotik, färglära, diverse perspektiv, etc. tycker jag är roligt och inspirerande!

Hur har du utvecklats som konstnär?

— Jag leker mig fram som sagt bland olika stilar och uttryckssätt vilket varit utvecklande för mig då jag ständigt lär mig, roas av det jag får göra och hitta min grej. Jag målar i princip dagligen vilket gjort att avancerat gradvis, övat på mycket och kan se min utvecklingskurva rätt tydligt, givetvis med dippar och dalar. Jag är nöjdare idag med det jag producerar än för 2 år sedan då det mesta var nytt. Att jag visar upp mina verk för andra och får sälja mina verk som artprints är en enorm utveckling för mig och något jag aldrig föreställde mig.

Vad för teknik använder du när du skissar? Hur arbetar du?

— Majoriteten av det jag målar är digitalt. Jag gillar friheten som kommer med det. Jag har varken råd eller plats just nu för stora canvastavlor och oljefärger så att kunna sitta med pennan och datorn och rita digitalt uppskattar jag jättemycket. Det tillåter mig också att ta ut svängarna mer, testa saker jag annars hade dragit mig för och att addera mer i mina motiv då jag alltid kan gå tillbaka till ursprungsversionen om resultatet inte blir bra. Det är inte heller lika gött att radera en fil som att förstöra en stor duk man är missnöjd med, som tur är!


Jag använder en Surface pro 7 med tillhörande penna och Photoshop. Där i har jag mina samlingar favoritpenslar som jag ständigt återkommer till. Vissa verk kan födas ur en idé jag fått en tidigare idag och får därför utrymme att planeras mer, andra illustrationer kommer till genom att endast handen får bestämma, det varierar.Vad är din vision i ditt skapande? Planer framöver?

— Jag drömmer om en studioplats eller egen ateljé i framtiden där jag kan ha möjlighet att gå mer utanför det digitala och kanske så småningom sälja orginalverk. Jag vill också inom ganska snar framtid skaffa F-skatt och öppna en egen webbshop samt införskaffa en ny dator som stödjer Procreate. Det är alltid hisnande när man ser en kundbild från andra sidan jorden så att nå ut med min konst med internationellt hade varit häftigt. Mest av allt vill jag kunna fortsätta åtminstone så som jag gör nu, skapa ofta, ha fantastiska samarbetspartners som är grymma med att få ut mina verk och underbara följare i mina sociala medier. Ett mål är att någon gång våga ha en liten utställning, det kan jag i förväg både våndas över men även längta till.Vart kan vi hitta din konst?

— Min konst kan man kika på i min instagramsida: bloménillustrerar men vill man införskaffa mina verk som artprints är det @wallofart @theposterclub, @artyswede eller @stilora man ska vända sig till. Hos samtliga har jag mitt lilla hörn med en artistprofil där allt finns samlat
Det här gör jag aldrig om igen.

— Fransförlängning, bli inlåst i soprum. Inget av det var favoritsysselsättningar.

Det här måste jag test.

— Att resa ensam

Den här konstnären inspirerar mig.

— Oj det finns många. Några samtida som ständigt inspirerar mig är Nicklas Malmberg, Shona McAndrew, Erika Lee Sears, Rosie McGuinness, Charlotte Ager, Gabriel Böhmer och historiskt givetvis Matisse, Kahlo och Hockney. Det mesta är antingen väldigt avskalat minimalistiskt eller mycket färgstarkt. Det är oftast ute på de kanterna jag arbetar.Det här gör jag alltid när jag skissar.

— Lyssnar en podcast. Det är lite lagom stimulans för min hjärna haha. Om inte, står en bra serie eller dokumentär på i bakgrunden stundtals tillsammans med ett glas rött. Sen svär jag lite också.

Detta gör mig glad.

— Min sambo och han stöttning. Han är helt fantastisk. Havet gör mig också väldigt glad, att tuffa igenom Sotekanalen, fiska och grilla på klipporna, då är jag inte sur.
Comments


bottom of page