top of page

En maximerad minimalist med organiserat kaos

Utifrån kan det se ut som att Klara Pilhall har full koll, men i hennes hjärna strömmar det ideér och projekt. Hon velar mellan vad hon ska göra i framtiden; är det att jobba med mode eller som industriell ekonom? Svaret vet hon inte själv, tiden får visa vägen.Klara pluggar industriell ekonomi på Chalmers i Göteborg och är nu färdig med andra året. Plugget är dock inte det som de senaste åren har tagit upp mest tid. Utöver skolan har Klara nämligen både startat eget företag, gjort en långresa till Shanghai och varit med och startat upp en förening.


"Jag måste ha lite kreativa uppehåll då och då"


Det var efter att Klara gjort sitt tekniska basår som hon beslöt sig för att göra något annat, något mer kreativt. Mode har alltid varit det som legat henne varmt om hjärtat och efter intensivt plugg i ett år bestämde hon sig för att ta tag i sin dröm; att starta ett eget företag. Tillsammans med hennes pojkvän Jesper Evertsson startade hon Blek Swimsuits.


"Det tog lång tid innan vi visste vad vi skulle göra, men efter en hel del skissande hade jag planen klar".


Klara hade noterat hur baddräkten var ett plagg som blev allt mer trendigt att bära till vardags, men ännu fanns det inte riktigt något företag som tillverkade sådana baddräkter som Klara själv ville ha. Den där enkla varianten som sträcker sig åt det minimalistiska hållet och är tillverkad i återvunnet material.
Det dröjde inte länge förrän Blek tog fart. Rätt som det var bars baddräkterna av personer runt om i hela världen, samtidigt som de även syntes på fashion week. Klara och Jesper hade verkligen lyckats skapa ett märke som var unikt.


Tiden gick och Jesper hade ett utbytesår i Shanghang framför sig. Klara beslöt sig för att flytta med sin pojkvän utomlands för att satsa ordentligt på företaget. Det hon inte var beredd på var hur mycket tid och energi det skulle ta av henne.


"Jag hade nog tagit mig lite vatten över huvudet. Det som var min dröm förvandlades istället till ett stressmoment."


Blek tog upp all deras tid och efter mycket funderingar valde Klara och Jesper att lägga företaget på is ett tag. De skapade Blek för att det skulle vara ett kul projekt, men när det istället bara började ta energi från dem så kände de bägge att de inte hade något annat val. På plats i Shanghai beslöt sig då Klara att också börja plugga.


"Jag förälskade mig i staden Shanghai och självklart var jag då tvungen att börja studera mandarin."När Klara väl beslutar sig för något så kan inget stoppa henne. Likt som hon hade skapat Blek och lyckats med det, lyckades hon på ett år lära sig tala mandarin flytande. Men vad skulle nästa projekt bli?


När Jespers utbytesår var slut flyttade han och Klara tillbaka till Göteborg igen. Eftersom Blek fortfarande låg på is och Klara inte var färdig med sina studier, återgick hon till universitetet. Men såklart hade hon ett sidoprojekt även denna gång.


Klara och några kompisar hade redan vid start noterat hur mycket färre kvinnor det var som pluggade på chalmers. De reflekterade över hur det nästintill har blivit lite av en norm att killarna söker sig till teknik, medan tjejerna förväntas göra något annat.


"Jag kunde själv i början få förvånande blickar när jag sa att jag hade sökt till Chalmers. Men varför? Det borde vara lika vanligt att en tjej pluggar teknik som om att en kille gör det."


Tillsammans med sina kompisar Hanna Svensson och Maria Svensson beslöt Klara sig för att hennes nästkommande projekt skulle bli CWA, Chalmers Women's Association. En studentförening som via event och träffar sammanför kvinnor och icke binära som pluggar i Göteborg.Just nu är Klara alltså mitt i studier och delaktig i CWA. Blek finns fortfarande kvar, fastän de i stunden inte tillverkar några nya baddräkter och i hennes hem ligger än böcker skrivna på mandarin som hon till och från läser i. Vad hon gör härnäst har hon inte gjort klart för sig, men hon erkänner att hon har en dröm om att starta upp ytterligare ett företag med sin pojkvän; en arkitekturbyrå.


"Men vem vet vad som händer om tio år? Inte jag i alla fall."


Comments


bottom of page