top of page

Dags att skapa en ny manlighet — Shanga Aziz

Att gå från att ena dagen sitta i skolbänken och driva ett UF-företag till att den andra stå i direktsänd tv och få pris från Zlatan, må verka osannolikt. Men när det kom till Shanga Aziz och hans vän så var det sant. Fastän att företaget Locker Room Talk växte snabbt så byggde det på en resa som pågått länge. Shanga Aziz minns själv skitsnacket som existerade i omklädningsrummet när han var liten. Tillsammans med sitt team gör han nu därför allt för att dagens barn och ungdomar skall slippa den dåliga jargong som han själv växte upp med.


Foto: Lars Niclas Fasth


Ålder: 22 år

Jobbtitel: Ordförande, utbildnings- & samarbetschef

Personlig titel: Professionell drömmare (stulit med stolhet från Staffan Taylor. Om du inte vet vem han är är det en instagram sökning bort från daglig energi & kärlek).


Foto: Lars Niclas Fasth


Du får ge ditt tio år yngre jag ett råd, vad skulle du säga?

Vuxna är inte så smarta som du tror. Lyssna mer på dig själv.

"Vuxna är inte så smarta som du tror. Lyssna mer på dig själv."

Nämn något som du var riktigt nöjd med över att ha åstadkommit.

Att jag har prioriterat mitt välmående det senaste året mer än något annat år tidigare.


När du behöver tänka, vilken låt sätter du på då?

Hmm, den här är svår fråga tycker jag. Jag har nog ingen specifik låt, utan snarare artister som jag spelar upp och vars spellistor jag sedan låter rulla i bakgrunden. Det kan vara allt ifrån Bon Iver, Justin Bieber, Laleh, Ed Sheeran och Tom Rosenthal. Skulle jag välja ut en av dem vänder jag mig nog trots allt mest till Tom Rosenthal, en alldeles för underskattad artist.



Vad är ditt starkaste och mest betydelsefulla minne från din uppväxt?

När jag var tio år gammal flyttade jag och min familj till Kurdistan under ett helt år där jag bland annat fick gå i en engelsk privatskola. En stor omställning att gå till en skolvardag genomsyrad av skoluniform, ny kultur och framför allt en konservativ inställning till människans rättigheter. Det fick mig att inse hur värdefullt och fantastiskt det är att jag har fått möjligheten att leva i Sverige. Det är det största lotteriet en människa kan vinna.


"Det fick mig att inse hur värdefullt och fantastiskt det är att jag har fått möjligheten att leva i Sverige. Det är det största lotteriet en människa kan vinna."

@shagaaziz Korpenlag i fotboll sökes 📣 Då var det dags att snöra skorna igen. Skicka era bästa tips på Korpen och/eller OldBoys lag i Östergötland, som söker en till medlem i laget, och som också värdesätter schysst jargong högt i och utanför omklädningsrummet ⚽️ (Shanga som barn tillsammans med en lagmedlem)


Hur skulle du beskriva att det såg ut i ”omklädningsrummet” när du var yngre?

Tuff jargong. Skitsnack om HBTQI-personer och framför allt kvinnor. Killar rädda för att förknippas med något som har att göra med att vara homosexuell. De traditionella könsorden på väggarna. Ibland glädje & skratt. Men aldrig tårar, kramar eller samtal om känslor och välmående.


Vad står Locker Room Talk för?

Vårt mål är att skapa en ny manlighet där killar kan vara på flera olika sätt för att leva i en jämställd värld där alla människor känner frihet att vara sig själva. Vi vill vända på det skitsnack och den kvinnoförnedrande jargong som idag förknippas med omklädningsrummet, till att istället handla om laganda, samtal och känslor, nya former att vara en man på.


Läs mer om Locker Room Talk här.


Projektsamordnare Rogerio Silva och Shanga Aziz.

Foto: Lars Niclas Fasth


Berätta om hur Locker Room Talk kom till?

Det hela började som ett UF-företag på gymnasiet där jag och min bästa vän Rogerio spånade på ideer i ett av våra grupprum i skolan. Medan vi diskuterade fick vi notiser från Aftonbladet om en gruppvåldtäkt som nyligen hade skett. När vi sedan läser mer om detta och framför allt scrollar ner till kommentarerna hittar vi en hel del män som har kommenterat och kritiserat. Kritiserat att kvinnan som har blivit våldtagen borde skylla sig själv med tanke på att hon inte hade varit tydlig med att säga nej, eller hade en för kort kjol på sig och fick därför skylla sig själv. I samma veva (2016) var det presidentval i USA där det bland annat läcktes ljudinspelningar på en av kandidaterna som pratade nedvärderande om kvinnor. När han sedan fick möjlighet att förklara sig om detta i en livesänd debatt, ursäktade han det hela med att det enbart var ''Locker Room Talk''. Det vill säga, att det är så killar pratar i omklädningsrum vilket därmed gör hans uttalande helt okej. Det tog oss tillbaka till alla de omklädningsrum vi själva hade suttit i och vi ville inte att våra yngre syskon skulle hamna i liknande situationer.


@shagaaziz Simon ❤️ (Shangas lillebror)


Ni började som ett UF-företag men vad var det som gjorde att ni bestämde er för att utveckla det till ett riktigt företag?

Det finns idag 300 000 killar i åldrarna tio till fjorton år. Vi ville utbilda alla dem och insåg att problemet var betydligt mycket större än vad vi någonsin hade kunnat ana. Vi fick samtal och meddelanden från tränare och ledare på en daglig basis strax innan vi valde att fortsätta med organisationen. Det skulle kännas som ett svek mot alla de unga killar som behöver ta del av utbildning i våra fokusområden och även ett svek mot de som drabbas av kulturen som finns bland killar.


Foto: Lars Niclas Fasth


Året var 2017 och ni var de första att vinna Zlatans stipendium Number10. Ett stipendium på 1000 000 kronor. Vad var känslan när ni fick reda på det?

Helt overkligt. Jag kunde nog aldrig tro att någon på den här planeten skulle kunna engagera Zlatan i jämställdhetsarbetet, och plötsligt var det vi som hade lyckats med det. Det kommer vi förmodligen att bära med oss resten av livet.



Vad var det första som ni gjorde efter att ha fått reda på att ni vunnit?

Det började med att jag fick beskedet över ett telefonsamtal från Volvo Cars, som tillsammans med Zlatan delar ut stipendiet, medan jag satt på ett tåg till Stockholm för ett utbildningsuppdrag. Han avslutade med: ''Berätta inte för någon mer förutom Locker Room Talk-gänget fram till fotbollsgalan där vi delar ut priset''. Utifrån mina reaktioner hade jag nog redan avslöjat mig för alla passagerare på det där tåget i början av samtalet. Så där satt jag, i nästan två timmar, innan jag kunde ringa resten av teamet. Senare samma kväll hade vi samtal om hur vi bäst skulle använda de medel vi skulle bli tilldelade för att skapa så stor skillnad som möjligt.


''Utifrån mina reaktioner hade jag nog redan avslöjat mig för alla passagerare på det där tåget i början av samtalet."

Rogerio Silva, Julia Frännek (verksamhets- och kommunikationschef),

Shanga Aziz och Hampus Sagrelius

Foto: Lars Niclas Fasth


Vad gick pengarna till?

Efter galan fick vi en otrolig respons. Första veckan kraschade vår mail, vi kom inte in. Det var helt galet! Men vi märkte också att våra initiativ fick ett helt annat gensvar. Det var många dörrar som öppnades och flera människor, företag och föreningar som tog kontakt och ville starta dialog. Men det vi främst tar med oss är alla de barn som hört av sig direkt till oss och velat att vi ska komma till deras förening. Vi inledde ett projekt med Riksidrottsförbundet och utbildade 16 manliga utbildare i åtta av Sveriges 19 idrottsdistrikt. De i sin tur utbildade killar på bland annat cuper, turneringar men också i omklädningsrummen med hjälp av våra ordinarie metoder.


"Efter galan fick vi en otrolig respons. Första veckan kraschade vår mail, vi kom inte in."

@lockerroomtalk Vi är på plats på Gothia Cup och är i full fart med att utbilda spelare på plats i jämställdhet och schyssta attityder. Om du är på plats, kom förbi och häng med oss! ⚽️


I ert arbete är ni är ute och möter en hel del barn och ungdomar. Vad är deras respons på ert arbete?

Det skiljer sig otroligt mycket beroende på vilken grupp vi träffar. Det finns de tillfällen där de utvecklas under arbetet, öppnar upp sig om personliga utmaningar, ger sin syn på manlighet, pratar vikten av att säga ifrån på schyssta sätt och blir medvetna om vilka förväntningar som existerar på killar. Sedan finns det också grupper där vi får höra: ''hur länge ska ni egentligen vara kvar här, vi vill starta vår träning''. Någonting som också är viktigt att få höra för att vi ständigt ska våga och vilja utveckla våra metoder.


Foto: Lars Niclas Fasth


Vad har ni lärt er under den period som ni har drivit företaget?

Att vi ska vara oerhört ödmjuka inför vårt uppdrag samtidigt som vi ska lyssna, men också gå vår egen väg.


"Våga ta snacket i vardagen med de personer som upprätthåller en destruktiv kultur."

Nämn något som vem som helst kan göra för att stödja Locker Room Talks arbete:

Ge en gåva via vår hemsida, tipsa om oss till sin närmsta förening eller skola och framför allt, våga ta snacket i vardagen med de personer som upprätthåller en destruktiv kultur.


Ett av Locker Room Talks mål är att stoppa skitsnacket i omklädningsrummen. Därför skapade de hashtagen #stoppaskitsnacket. Tillsammans med flera kända ansikten, bland annat fotbollsspelaren Jimmy Durmaz har de dagligen jobbat för att byta ut jargongen.


Vad kommer ert nästa projekt att bli?

Vårt ordinarie program Eight Weeks, där vi utbildar killar 30 minuter innan träning en gång i veckan i åtta veckor, ska göra en omfattande uppdatering utifrån en forskning som har gjorts av två av sveriges främsta forskare; Inger Eliasson och Jesper Fundberg. Det är jag otroligt stolt över. Därutöver jobbar vi nu med ett projekt vi kallar för Coach Journey där tränare & ledare kan utbilda sig själva till att bli Locker Room Talk Coacher med hjälp av ett komplett utbildningsprogram i Virtual Reality. Jag tror att den lösningen kan demokratisera möjligheten för att utbilda sig i våra fokusområden och i sin tur påverka fler unga killar.

bottom of page