top of page

Artist och låtskrivare — även dotter, syster, flickvän, gudmor och vän

Visst kan man vara allt, speciellt på pappret där orden får leka, där drömmarna kan antecknas. Bella Leonette har flera rader redan skrivna. Både drömmar, reflektioner och tankar. Ord tagna ur livet, en del lämnade att aldrig läsas och några musiksatta med vackra melodier. Hon har tidigare släppt ett album och på fredag kan vi äntligen ta del av ny musik från henne.

— Jag tänker ofta på det lilla-jaget och tänker att jag håller lilla-Bella i handen, genom livet. Hon är jag, jag är hon. Jag skrev en låt till henne och den heter Soligt barn.Namn: Bella Leonette

Ålder: 19 år

Stad: Malmö

Jobbtitel: Jag är artist och låtskrivare. För att ha råd med hyran jobbar jag som barista och serverar vin på en naturvins- och kaffebar.

Personlig titel: Jag är dotter, syster, flickvän, gudmor och vän.

Citat som du bär med dig: This too shall pass, baruch hashem. — Mamma"En mening är tillräcklig för att beröra, väcka skratt, sorg eller minnen."


När och varför började du skriva poesi?

Jag har alltid älskat det skrivna ordet. Det fina med poesi är att det inte finns några regler, det känns tryggt och fritt. Du kan skriva EN mening och det är tillräckligt för att vara en dikt. En mening är tillräcklig för att beröra, väcka skratt, sorg eller minnen. För att svara på frågan så har jag nog alltid skrivit, sen jag var liten och texterna som skrevs enbart var berättelser skrivna vid mammas köksbord.


"Det är inte lönt att skämmas inför sig själv."


Vad är det som ligger bakom texterna?

Det jag får inspiration från är mitt liv och allt som ryms i det: mina tankar, känslor, drömmar och erfarenheter. Jag inspireras mycket av andras skapande: min brors poesi, min pojkväns musik, mina föräldrars konst och min bästa väns skrivande.


I vilken miljö skriver du bäst?

Jag har faktiskt aldrig lyckats skriva i badet. Men annars varsomhelst.Vad är ditt främsta tips till personer som vill lära sig skriva poesi?

Våga. Våga gör allt fel och fult och klyschigt och töntigt. Det är ju bara du som kan läsa det du skriver, det är inte lönt att skämmas inför sig själv. Det finns inga regler så inbilla dig inte att du behöver begränsa dig. Utgå från dig själv och använd det som ett sätt att uttrycka dig helt enkelt."Det känns fint på något sätt, att ett nytt minne har fått spela över det gamla."


Flera av texterna är idag låtar. Hur kom det sig att du började göra musik?

Jag har alltid gjort musik. Jag kommer inte från ett musikaliskt hushåll (bortsett från mammas tonårsband...). Trots det har musiken har alltid varit en stor del av mitt liv och något jag alltid vetat att jag vill göra. Så det har skett naturligt att mitt livs två bästa ting flöt ihop.Vilken av dina släppta låtar är din egna favorit?

Min favorit är Stationens andra våning. Med den fick jag säga allt det jag ville säga och jag skrev den på en kväll. Jag skrev den våren 2020 när jag bodde i min pappas lägenhet i Lund och var i karantän. Den blev producerad i somras av Fabian Aspelin, som även är min pojkvän. Vi gjorde den på typ två dagar. Låten symboliserar en relations avslut och att det jag längtar efter inte finns kvar och inte kommer att finnas någonsin igen. Det jag sjunger om grundas i tanken att den relationen mår som bäst kvar i minnet. Nu, när jag lyssnar på låten, tänker jag faktiskt inte på den gamla relationen. Låten påminner mig bara om minnet av de två dygnen då Fabian och jag gjorde låten. Det känns fint på något sätt, att ett nytt minne har fått spela över det gamla."Då är vi plötsligt alla själva men inte ensamma."


Vad vill du berätta för lyssnarna med dina låtar?

Jag vill berätta vad jag tänkt och känt och kanske att den som lyssnar har tänk och känt samma. Då är vi plötsligt alla själva men inte ensamma.


Du har en kommande skiva på väg. Kan du berätta lite vad den handlar om?

Det är egentligen en hemlis.... Men jag kan berätta lite för er ändå: det kommer en singel den sjunde maj som är dedikerad till mig själv som barn. Jag tänker ofta på det lilla-jaget och tänker att jag håller lilla-Bella i handen, genom livet. Hon är jag, jag är hon. Jag skrev en låt till henne och den heter SOLIGT BARN. Haha, nu berättade jag verkligen hela hemlisen.“Spendera småtimmar åt storslagna drömmar.

Spendera pengar som att du inte gillar pengar.”


Kan du möjligtvis bjuda på en textrad från någon låt?

“Spendera småtimmar åt storslagna drömmar.

Spendera pengar som att du inte gillar pengar.”


Låten som dessa raderna tillhör är inte släppt än, men snart så!Vad är känslan inför släppet?

Det är en både läskig och underbar känsla. Man jobbar på något så länge och lägger ner massor av tid, kärlek, oro och slit. För att sedan släppa iväg det för att bli någon annans att bedöma, att älska eller hata. Jag ska släppa låten på min 20 årsdag och jag har nog aldrig längtat såhär mycket efter en födelsedag i hela mitt liv!!!!!


Vad är dina förhoppningar inför 2021?

Mina förhoppningar inför 2021 är att släppa musik med jämna mellanrum och att den kan tas emot med öppna armar. Jag hoppas ju också såklart, som alla andra i världen, att vi slutar att leva i en pandemi. Då kanske det till och med hinns med några spelningar innan året är slut, vem vet?Comments


bottom of page